BJUDER IN. Moderaterna Anders Ekström, Siwert Hjalmarsson och Marie Edvinsson Kristiansen bjuder in till dialogmöte 13 juni.
BJUDER IN. Moderaterna Anders Ekström, Siwert Hjalmarsson och Marie Edvinsson Kristiansen bjuder in till dialogmöte 13 juni.

M vill ena Strömstad kring vårdförslag

Moderaterna bjuder in samtliga partier i kommunfullmäktige till ett dialogmöte om vården.– Vi måste glömma partitillhörigheten och hitta ett gemensamt förslag från Strömstad som vi kan diskutera med regionen, säger Siwert Hjalmarsson.

ANNONS
|

– Vi måste finna en lösning på hur vi ska få trygg vård för strömstadsborna och för gäster i kommunen, både på kort sikt och på lång, förklarar Marie Edvinsson Kristiansen.

M i Strömstad har enats om fyra förslag som de vill diskutera med övriga kommunpolitiker. Målet är att presentera ett enigt förslag för regionens politiker och komma överens om en lösning.

Är det valrörelsen ni startar?

– Nej, vi kan inte vänta ett och ett halvt år. Vi vill ha en lösning före valet - annars blir det en valfråga, säger Siwert Hjalmarsson.

ANNONS

– Vi måste finna en lösning – det är väldigt viktigt att vi får en trygg vård med läkare i kommunen under dyngets alla timmar, säger Anders Ekström.

Single-responder-bilen med en sjuksköterska som ska komma akut under nätter och kvällar är ett komplement – men räcker inte till. Dessutom utgör sjukvårdupplysningen 1177 fortfarande en flaskhals som skapar problem genom långa väntetider, anser de.

– Single-respondern borde kunna utvecklas genom att sjuksköterskor vidareutbildas så att de till exempel kan sätta stygn vid enklare skärsår, säger Marie Edvinsson Kristiansen.

M tycker också att det vore naturligt att strömstadsbor skulle kunna uppsöka legevakten (motsvarande jourcentral) i Halden.

Större möjlighet att få besök i hemmet av en läkare hör också till det de efterlyser.

Siwert Hjalmarsson vill slå ett extra slag för den förebyggande vården. Han vill att kommunen köper sjukhusbyggnaden av regionen – ett förslag som också framförts socialdemokraten Ronnie Brorsson – och skapar ett Hälsans hus där man har så mycket vård som möjligt, så väl förebyggande som specialistmottagningar.

– Det är bättre att vi i kommunen får styra användningen av sjukhuset själva. Det är ett fint hus och jag har många idéer för hur det kan användas.

Samtidigt vill han skapa bättre kommunikation mellan medborgarna och regionen.

ANNONS

– Det finns effektiv vård när det är riktigt allvarligt, om man drabbas av stroke till exempel. Men inte alla känner till det.

– Vid livshotande tillstånd fungerar det. Den grupp som har störst problem är de som behöver vård utanför vårdcentralernas öppettider men inte är livshotande sjuka, säger Marie Edvinsson Kristiansen.

Fakta: Moderaterna och vården

Bjuder in politiker från alla partier i fullmäktige till dialogmöte 13 juni.

Mål: ett enigt förslag för bättre vård från Strömstads kommun att diskutera med regionen.

M-förslag: möjlighet att uppsöka legevakten i Halden, utökade uppgifter för sjuksköterskor i kommunen, mer IT-baserad vård, kommunalt köp av sjukhuset.

ANNONS