Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Boxhultsvaegen1
Tragisk olycka. Under april och maj inträffade sex olyckor som sammanlagt krävde sju dödsoffer. Den första i raden var kvinnan som blev ihjälkörd på Boxhultsvägen.

Många omkomna i trafiken under året

29 dödsolyckor med 33 avlidna. Det är den dystra statistiken när trafikpolisen sammanfattar 2016. Och Uddevalla är värst drabbat.

Samtidigt som Bohuslän gick mot sommar och ljusare tider visade sig trafikvåren bli riktigt mörk. Under april och maj inträffade sex olyckor som sammanlagt krävde sju dödsoffer. Den första i raden var kvinnan som blev ihjälkörd på Boxhultsvägen. Rättegång mot föraren, en man i 65-årsåldern som misstänks ha kört berusad och vållat kvinnans död, hålls i februari.

Det är inte den enda olyckan där alkohol har varit inblandat. Även i en singelolycka med en lastbil på E 6 vid Lur i Tanum, en mc-olycka i Götene och en fyrhjulingsolycka i Stenungsund ska förarna ha varit berusade.

I och med den nya polisorganisationen har trafikavdelningens geografiska område vuxit betydligt. Tidigare utredde man från Vänersborg enbart olyckor i Fyrbodal, men numera faller även Skaraborg och Stenungsund under deras område.

– Tidigare hade vi hand om alla olyckor, ända ner till parkeringsskador faktiskt. Men efter omorganisationen behöll vi bara trafikolyckor med dödlig utgång. Det är klart att det är vansinnigt mycket färre ärenden nu, men nästan 30 dödsolyckor på fem utredare det är väldigt hög arbetsbelastning, säger Thord Persson, förundersökningsledare på trafikpolisen i Vänersborg.

Totalt har alltså 29 dödsolyckor hamnat på avdelningens bord under året. Uddevalla är värst drabbat med fem olyckor – totalt har elva inträffat i Bohusläningens område. På grund av omorganisationen är det svårt att göra en korrekt jämförelse bakåt, men i Fyrbodal inträffade tio dödsolyckor i fjol.

Flera av olyckorna har lett till åtal. Bland annat har rättegångarna efter dödsolyckan i Grohed, där två lastbilar frontalkrockade, och olyckan vid Saltkällan där en brandman blev ihjälkörd avslutats under hösten och vintern. Men bakom flera olyckor ligger bara olyckliga omständigheter. Som en olycka i närheten av Ormestad i augusti, där en äldre man avled.

– Det var två personer som skulle fälla träd och hade en traktor med vagn. Av någon anledning började traktorn rulla bakåt och han hamnade under. Det är avskrivet, det finns ingen misstanke om brott.

Några mönster är svåra att se i olycksstatistiken. Mycket beror på tillfälligheter och väder och ljusförhållanden spelar ofta in. Däremot har det förekommit något fler olyckor på E6.

– De svåraste olyckorna är på de stora vägarna. Det är E 6 i Bohuslän och E 20 i Skaraborg. Men det har inte varit några på 45:an, säger Thord Persson.