Stort intresse. Christian Pleijel berättade om vattenutredningen för kommunstyrelsen.
Stort intresse. Christian Pleijel berättade om vattenutredningen för kommunstyrelsen.

Många ville lyssna på Pleijel

Så välfylld har kommunstyrelsens sammanträdessal sällan varit som när Christian Pleijel inledde gårdagens möte med en presentation av sin utredning. Det var i stort sett fullsatt.

ANNONS
|

Hans genomgång avslutades med utrymme för frågor. Ronnie Brorsson (S) tog fasta på den stora skillnaden i vattenåtgång som råder mellan kommunens tidigare beräkningar och resultatet i Pleijels projekt. 100 liter vatten per person och dygn där motsvaras av 150 liter i tidigare utredningar. Dagsbehovet av vatten under en högsommardag sätts till 800 kubikmeter i tidigare utredningar men bara till hälften, 400, i Pleijels redovisning.

Christian Pleijel förklarar det med att hans projekt räknat på verkliga förhållanden och att tidigare siffror är baserade på schabloner.

Va-chefen Jerry Johansson fanns på plats och svarade att kommunen räknar med 160 liter per person och dygn.

ANNONS

– Gör alltså folk på fastlandet av med 60 liter mer än öborna, undrade Ronnie Brorsson.

– Det är standardsiffror, konstaterade Jerry Johansson.

Ronnie Brorsson var också konfunderad över att utredningen inte fördjupat sig i frågan om vattenkvalitet utan koncentrerat sig på kvantiteten.

– Det finns redan i dag lösningar med filter och annat för att rena vatten, förklarade Lena Martinsson (S), som varit medlem i projektgruppen.

– Även detta kan vara en uppgift för ett kunskapscenter, tyckte Christian Pleijel.

– Om vattnet inte smakar bra och man vill ha råd skulle man kunna vända sig dit för att få råd.

Hans-Inge Sältenberg (C) ville veta om centret var tänkt att bli permanent eller om det handlar om en begränsad tid, på kanske fyra-fem år.

– Målet är att cirka 70 av 80 dåliga avlopp ska vara åtgärdade inom fem år och att vi ska ha lösningar för att klara toppar av vattenförbrukning. Då ebbar det ut. efter fem år, svarade Chrstian Pleijel.

Men han öppnade för en fortsättning för ett kunskapscenter.

– Om Koster blir känt för sin vattenmedvetenhet kan man göra något av det. Man kanske vill lära ut vattenbesparingsmetoder till turister redan på båten ut till exempel. Då kan det bli nya uppgifter, sade han.

ANNONS

Egentligen är detta ingenting nytt, konstaterade Kosternämndens ordförande Göran Lyth, på plats för att lyssna. Han tänkte på projekt Kosterhälsan, ett forskningsprojekt som drevs ett antal år på Koster, lett av Guy Heyden.

– Det var en sorts kunskapscenter där man bland annat kunde få tips om brunnar, men det är 20 år sedan, påpekade han.

Kommunstyrelsen fattade inget beslut i frågan. Den politiska diskussionen vidtar nu.

ANNONS