Grov stöld. Två äldre kvinnor i Tanum och Strömstad blev bestulna på pengar i sina bostäder.
Grov stöld. Två äldre kvinnor i Tanum och Strömstad blev bestulna på pengar i sina bostäder. Bild: Henrik Williamsson

Lurade äldre kvinnor på pengar i hemmet

Två fall av grov stöld i Strömstad och Tanum rapporterades under lördagen. Polisen misstänker på söndagsförmiddagen att det finns koppling mellan händelserna. - I bägge fallen har man utgett sig för att växla pengar, för att sedan ta sig in bostaden och stjäla pengar, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

ANNONS
|

Det var på lördagseftermiddagen som polisen tog emot larmen. Det första larmet kom in från Tanum kl 16.51.

Enligt polisens uppgifter hade en man knackat på dörren hos en äldre person och bett om att få växla pengar. Kvinnan i bostaden, som är 91 år, ska då ha släppt in mannen för att kort därpå upptäcka att hon hade blivit av med 300 kronor ur sin plånbok.

- En man knackade på hos kvinnan och sa att han ville växla pengar. Mannen hade då tagit sig in bostaden. När mannen lämnar bostaden upptäcker kvinnan att hon har blivit av med 300 kronor, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Polisen: "Fruktansvärt tragiskt"

Kort därpå får polisen in ett nytt larm som påminner om händelsen i Tanum. Denna gång har scenariot utspelats i Strömstad. En man har knackat på hos en kvinna född 1931. Och precis som i Tanum har mannen bett om att få växla pengar.

- Där har man lyckats stjäla 1000 kronor. Kvinnan ringde sedan en granne, som i sin tur kontaktade polisen. Det är fruktansvärt tragiskt när man gör såhär mot äldre personer som vill vara hjälpsamma, säger Peter Adlersson.

Ni misstänker koppling mellan stölderna i Strömstad och Tanum?

- Tillvägagångssättet är exakt likadant. Vi är inte säkra på om det är samma man som har begått stölderna, eller om det rör sig om olika personer.

Utger sig för att vara hemtjänst

Hur ofta förekommer den här typen av brott?

- Det är ganska vanligt. Det sker då och då, men på olika platser runt om i vårt län. Man använder sig av olika tillvägagångssätt. Ibland säger man att man kommer från hemtjänsten för att till exempel hjälpa till med en tv. Det finns många sätt att ta sig in i en lägenhet.

- I de här fallen kan det också röra sig om flera personer. En person kan till exempel lura med sig den drabbade till ett rum, medan en annan utför stölden.

ANNONS

Polisen har nuläget ingen misstänkt för stölderna. Bägge ärendena är rubricerade som grov stöld.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS