Informationsmöte. Lennart Hjelm, handläggare vid Fyrbodals kansli, föreläste om hur det är att jobba som polis.
Informationsmöte. Lennart Hjelm, handläggare vid Fyrbodals kansli, föreläste om hur det är att jobba som polis.

Lättare att bli polis i Fyrbodal

Nu ska det bli lättare att kunna arbeta som polis i Fyrbodal då utformningen av utbildningen kommer att ändras till nästa år. I onsdags bjöd polisen in intresserade till polishuset.

ANNONS
|

"Varför ska man arbeta som polis" och "hur söker man till polisutbildningen", det var två av frågorna som ställdes till Lennart Hjelm, handläggare vid Fyrbodals kansli i Uddevalla, under ett rekryteringsmöte som Fyrbodalspolisen höll i.

Idén med mötet var att locka fler personer att söka till polisutbildningen och att dessa i framtiden förhoppningsvis vill jobba i Fyrbodal.

– Vill man göra skillnad och göra något extra för samhället, då ska man bli polis, säger Lennart Hjelm.

Det som är nytt för nästa år är att man vid sin ansökan meddelar var man vill göra sin aspiranttjänstgöring, sedan efter avslutad utbildning, så får man jobba på just den orten.

ANNONS

Tidigare har det varit så att om man söker till utbildningen och blir placerad i Strömstad under sin aspiranttjänstgöring så har det inte varit säkert att man hamnar där efter avslutad utbildning och får arbeta. Beroende på hur det ser ut med studentens slutpoäng så kan man bli placerad var som helst i landet där det finns ett behov. Men så kommer det inte vara nu menar Lennart Hjelm:

– Vill man jobba någonstans i Fyrbodal, så kommer man få jobba där efter avslutad utbildning.

Det andra som kommer att vara nytt inför 2018 är att utbildningen kommer att vara tre år istället för två.

Utbildningen finns på tre orter: Umeå, Stockholm och Växjö. Den första perioden som är två och ett halvt år kommer att vara teoretisk, medan resterande tid kommer att vara praktik på sex månader. Det är under dessa sex månader som man gör sin aspiranttjänstgöring på valfri ort.

Vad har ni för förhoppningar efter det här rekryteringsmötet?

– Med tanke på hur många liknande yrken som finns inom sjukvården och räddningstjänsten som konkurrerar med polisyrket. Det är samma typ av människor som vi tävlar om som också kan arbeta som poliser. Så förväntningarna är att fler ska bli intresserade efter ett rekryteringsmöte och söka till polisutbildningen, säger Hjelm.

ANNONS

Fakta: Antagningskrav

Svensk medborgare

Fyllt 18 år vid ansökningstillfället

Giltigt svenskt körkort (B-behörighet), ej automat, när utbildningen startar

Simkunnig

Fysiska, psykologiska och medicinska krav

Godkänd säkerhetsprövning

Grundläggande behörighet för högskolestudier, lägst betyg E i svenska 3, engelska 6, samhällskunskap 1b och historia 1b

ANNONS