BÄCKEFORS. Massiva nedläggningsprotester i Dalsland har resulterat i att man här på Dalslands sjukhus idag har nattjour med hjälp av Praktikertjänst. Nattjouren i Strömstad är nedlagd – men 2018 kan Strömstad få en läkarbil nattetid.
BÄCKEFORS. Massiva nedläggningsprotester i Dalsland har resulterat i att man här på Dalslands sjukhus idag har nattjour med hjälp av Praktikertjänst. Nattjouren i Strömstad är nedlagd – men 2018 kan Strömstad få en läkarbil nattetid.

Läkarbil kan trygga vården i Strömstad

Missnöjet med indragen nattjour på Strömstad sjukhus blir diskussionsämne hos Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. En läkarbil kan därför bli aktuell 2018.

ANNONS
|

Det är Centerpartiet som lyfter frågan, avslöjar Kenneth Gustavsson (C) som själv sitter i sjukvårdsnämnden.

– Jag har full förståelse för den oro som råder i Strömstad efter nedläggningen av nattjouren (se artiklarna i Strömstads Tidning 22/4). I partiet är vi därför beredda att agera för att inrätta en särskild läkarbil som kan åka ut och besöka sjuka i hemmet.

Den kan då, säger Gustavsson, ersätta dagens modell, med en sjukbil som körs av en ensam sjuk-sköterska ut till patienter i hemmen, menar Gustavsson.

– Fördelarna med en läkare som besöker dig i hemmet är uppenbara. Risken för att patienter skickas till Näl eller andra ställen nattetid minskar, säger Kenneth Gustavsson.

ANNONS

Men varför köper ni nattjour på Dalslands sjukhus, men inte i Strömstad?

– Därför att de dåliga vägarna i Dalsland gör resan till akutvård på Näl mycket långsammare där, än från Strömstad där det finns motorväg fram till akutsjukhuset.

En läkarbil kan dock komma igång först 2018, och om idéerna lyfts och fått stöd av en majoritet i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ronnie Brorsson, S-ordförande i Strömstad, tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning.

– Det är en förbättring om det är en läkare i bilen i stället för bara en sjuksköterska som det är nu. Då kan ju den läkaren göra mer operativt och många äldre kanske slipper ta sig till sjukhuset utan kan få hjälp hemma.

– Sedan får vi se om man får igenom detta i regionen.

Han tillägger dock att den besparing som gjordes när regionen drog in nattjouren i Strömstad hade kunnat undvikas med socialdemokraternas regionbudget.

– I budgeten för 2016 hade S 69 miljoner mer till norra Bohuslän. Då hade man inte behövt spara in fyra miljoner på jouren. Samtidigt har vi sett att regionen gjort en miljard i överskott 2016, så det är konstigt att man sparar.

ANNONS

Peter Dafteryd (C), kommunstyrelsens ordförande, är också positiv.

– Det vore väldigt bra om vi på det sättet fick tillgång till läkarkompetens dygnets alla timmar i Strömstad. Det är vissa saker en sjuksköterska inte får lov att göra, som att sätta suturer. Så jag håller tummarna för detta.

Det var den 1 september 2016 som nattjouren i Strömstad stängde och ersattes med en single responder-bil med en sjuksköterska. Förändringen har lett till protester i Strömstad och närmare 4 000 personer har skrivit på en protestlista.

Fakta: Nämnden

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvar för 14 kommuner: Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Åmål.

Politikerna i nämnden ansvarar för behovsanalyser och prioriteringar inom vården.

Ordförande är Ulrik Hammar (L) från Trollhättan. Strömstads ledamot är Jörgen Molin (M). Tanum saknar representant i nämnden.

ANNONS