Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mellegaardens foerskola skylt (1)
Förskolan. Nu är det klart med investeringen i den nya förskolan på Mellegården.

Klubbat och klart för ny förskola

Kommunfullmäktige gav i torsdags klartecken till att investera i ny förskola på Mellegården i Näsinge.

När investeringsfrågan behandlades av kommunstyrelsen för ett par veckor sedan kom kritik från oppositionen som tyckte att informationen om byggplaner och ekonomi var bristfällig.

Kalkylerna har med råge sprängt fullmäktiges ursprungliga beräkningar. Strömstadslokaler har därför minskat parkeringsytan, skolgårdsytan och investeringar i lekredskap och fått ner totalsumman för bygget från runt 11 miljoner till 9,4, fortfarande ett par miljoner över vad man först tänkt sig.

Men förändringarna har oroat oppositionen som på kommunstyrelsen efterlyste information om hur stora förändringarna är, bland annat med hänvisning till att det viktigt för barn att ha utomhusytor att röra sig på.

Under fullmäktigedebatten krävde Bengt-Göran Bergstrand (M) en ny upphandling av bygget eftersom villkoren förändrats.

– Enligt lagen om offentlig upphandling ska den göras om ifall villkoren förändras. Nu har parkeringsytorna, lekytorna och redskapsutrustningen, liksom värmeanläggningen ändrats, argumenterade han.

Majoriteten tyckte dock annorlunda och investeringsbeslutet röstades igenom.

– Det är som det är. Förskolan måste byggas, men vi behöver lära oss att göra bättre kalkyler i framtiden, ansåg Ronnie Brorsson (S).

Peter Heie (C); ordförande i Strömstadslokaler förklarade fördyringen i jämförelse med de ursprungliga beräkningarna med att man lärt av tidigare byggen, där man nästan omedelbart behövt komplettera brister.

Anders Olsson (L), ordförande i Strömstadsbyggen pekade på ett behov av samförstånd när upphandlingar ska göras och tog Strömstadsbyggens nya modell för billigare upphandlingar som ett gott exempel. Han påpekade också att upphandlingsläget är svårt eftersom svensk byggmarknad är överhettad.

– Det gör det svårt att få in anbud.