Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sjukhus kalnes ettan MG_4424
Svensköppet. Om drygt två månader är svenska kvinnor åter igen vara välkomna att föda på Kalnes sjukhus Østfold. På bilden visar barnmorska Emma Raagaard upp ett förlossningsrum. (arkivbild)

Kalnes öppnar igen för gravida svenskor

Sedan september 2016 har Kalnes sjukhus i Østfold varit stängt för svenska patienter på förlossningen. Nu meddelar sjukhuset att svenskar välkomnas till det norska storsjukhuset redan under januari.

– Nu i januari kommer vi kunna ta emot svenska kvinnor för ultraljudsundersökningar. Och i mars är förhoppningen att svenska kvinnor ska kunna förlösas hos oss, säger Bjørn Hødal, kommunikationschef sjukhuset Østfold.

Det var i september 2016 som storsjukhuset meddelade Västra Götalandsregionen att de inte längre kunde ta emot svenska kvinnor på förlossningsavdelningen då det föddes många norska barn i Kalnes område. Men nu, i början på 2017, är förhoppningen god om att svenska kvinnor ska kunna välja det närliggande sjukhuset igen istället för Näl i Trollhättan.

1 januari 2016 till 30 september 2016 födde cirka 70 svenska kvinnor sina barn på det norska sjukhuset.

Under 2016 föddes 178 barn hemmahörande i Strömstad. Enligt barnmorskemottagningens statistik beräknades födas, eller föddes, 63 barn under perioden 1 september 2016-31 december 2016.

Från det att Kalnes i början på september 2016 stängde förlossningen för svenskar och fram till 5 januari 2017 har 74 patienter varit inskrivna på Barnmorskemottagningen i Tanum.

I Tanum har inte barnmorskornas arbete påverkats av att Kalnes har hållit ställt, enligt Mimmi Edlund, barnmorska.

– Det är ju Näl som gäller för våra patienter. Vi ser till att ge dem rätt telefonnummer till Näl när det är dags. Vid en graviditet finns det ju alltid risk att det händer något akut, men förstföderskor hinner nästan alltid fram i tid, säger Mimmi Edlund.

NU-sjukvårdens förlossningsavdelning på Näl slog rekord i antalet födda 2016 för femte året i rad. Totalt föddes 3 652 barn under året, vilket är 143 fler än 2015.

– Antalet ökade förlossningar kräver stora kraftansträngningar från oss och BB. Det hade inte varit möjligt om det inte vore för vår engagerande och kompetenta personal, säger Lilian Olsson Fors, avdelningschef på förlossningen i ett pressmeddelande.