Kalnes
Kalnes

Kalnes öppnar för svenska patienter

Efter påsk hoppas Östfolds sjukhus i Kalnes kunna ta emot svenska kvinnor som vill föda där, det var budskapet från sjukhusets kommunikatör under tisdagskvällens möte med Strömstadsborna.

ANNONS
|

Många tog chansen att delta när partierna i kommunfullmäktige bjöd in till stormöte om vården i tisdags kväll.

Det var inte bara representanter från den svenska sjukvården på vårdmötet. Från den norska sidan var Östfolds sjukhus i Kalnes representerat av kommunikatören Bjørn Hødal som fick en möjlighet att redogöra för läget på det norska sjukhuset.

– Nu har vi varit på Kalnes i ett år och det har varit ett krävande år. Det är en stor organisation som ska komma på plats. Det vi inte har klarat är att kunna tillgodose platser till kvinnor i Strömstad som vill föda hos oss. Orsaken till det är att vi har haft många patienter från Osloområdet som kommit till vår förlossningsavdelning. Det gjorde att vi blev tvungna att säga nej till patienter från Strömstad, säger han.

ANNONS

Sedan början av september har det norska sjukhuset satt stopp för svenska föderskor. Nu är förhoppningen att stoppet ska upphöra till våren.

– Nu jobbar vi för att få upp kapaciteten och hoppas att vi kan bjuda in Strömstadsborna igen efter påsk. Jag kan inte lova det nu men det är det vi jobbar för, säger Bjørn Hødal.

Och det kan också bli aktuellt att fler patientgrupper får tillgång till sjukhuset. Sedan tidigare finns det ett avtal att akut sjuka eller skadade patienter från Sverige ska föras till Kalnes. Nu berättade Bjørn Hødal att sjukhuset vill öppna upp för fler svenska patienter.

– Vi har inte kapacitet att bli lokalsjukhus för Strömstad. Men när vi kommit i ordning i huset vill vi gärna ha en dialog och se om det finns andra patientgrupper som kan komma till oss, säger han.

När Jonas Andersson (L), ordförande i regionens Hälso- och sjukvårdsstyrelse, fick chansen att svara på inviten var han inte sen att haka på.

– Vi är beredda att diskutera med Kalnes. Från vår sida ser jag inga begränsningar i det avtalet som finns. Ingen av parterna är nöjda med den situationen som varit med förlossningsvården nu under hösten.

ANNONS