Kallar till demonstration. Lars-Åke Karlgren kallar beslutet att dra in singel responder-bilen skandalöst.
Kallar till demonstration. Lars-Åke Karlgren kallar beslutet att dra in singel responder-bilen skandalöst.

Kallar till protestmöte

Lars-Åke Karlgren (V) kallar till demonstration mot att regionen dragit in single responder-bilen under sommaren.

ANNONS
|

Samtliga av de kommunala politikerna i Strömstad som Strömstads Tidning pratat med har blivit tagna på sängen av nyheten om att regionen dragit in single responder-bilen mellan den 1 juni och 31 augusti.

– Skandalöst är det minst man kan säga om det, säger Lars-Åke Karlgren (V) om att jourbilen dragits in sommartid.

Vad tycker du om regionens information till kommunen i frågan?

– Efter vad jag förstått har neddragningen stått med i avtalet sedan tidigare, så rent formellt har ju regionen ryggen fri. Men det här borde de ha informerat om i god tid.

Lars-Åke Karlgren (V) har tagit initiativ till en demonstration mot neddragningen i form av ett torgmöte i Strömstad. Han har skickat en förfrågan till övriga partier i kommunfullmäktige om saken.

ANNONS

– Det är ingen partipolitisk fråga egentligen, utan en fråga för alla i Strömstad.

Fredrik Eriksson (SD) menar att detta är ett resultat av de strukturella problemen inom svensk sjukvård.

– Neddragningen är beklaglig, ja, katastrofal. Det är väldigt olyckligt att vi uppe i norra Bohuslän drabbas av den här besparingen. Det är ju precis samtidigt som vår befolkning ökar stort.

Planerar ni i SD att göra något som svar på det här beskedet?

– Vi lokalpolitiker får hävda vår rätt gentemot regionen. Det vore bra med ett gemensamt uttalande från alla partier i kommunen. Vi måste stå enade för att kunna få till en förändring.

Margareta Fredriksson (L), ordförande i Folkhälsorådet och kommunstyrelsens vice ordförande, säger att läget är oacceptabelt.

– Vi har ingenting fått veta om beslutet. Det är en katastrof. Här går vi i tron att vi har i alla fall den lilla trygghet single respondern är. Vi har 80 000 människor här under sommaren och ingen trygghet på natten. Ambulansen gör vad de får ju också mer att göra på sommaren. Vi kan inte acceptera det här.

– Jag har bjudit in hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson och ordföranden för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden till ett möte om detta och väntar på besked från dem.

ANNONS

Marie Edvinsson Kristiansen från Moderaterna reagerar också mot indragningen:

"Det är mycket olyckligt att det inte finns tillräckligt med kompetent personal att rekrytera så att man kan bemanna Single Responder- bilen under sommarmånaderna då trycket är som högst i vår kommun", skriver hon i ett mejl till tidningen.

Hon förklarar också att Moderaterna tagit kontakt med sina partiföreträdare i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden för att diskutera situationen.

Moderaterna har sedan tidigare bjudit in övriga partier till ett dialogmöte om vården 13 juni. Det hålls som planerat.

ANNONS