Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Crawfordhuset
Kommunalägt. I den befintliga byggnaden på Mekanikern 1 finns ett 30-tal kontor och plats för 100 anställda.

Köper fastighet för 28 miljoner

Kommunens verksamhet behöver fler lokaler. Nu har Strömstadslokaler köpt en fastighet på Prästängen där delar av tekniska förvaltningen ska husera.

Strömstadslokalers köp av fastigheten Mekanikern 1 på Prästängen ska först tas upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan det är helt avgjort.

Den aktuella fastigheten är på 22 000 kvadratmeter varav 5 500 är bebyggt, men ytterligare 5 000 kvadratmeter finns det byggrätt för. Den lokal som finns i dag har ett 30-tal kontor och personalutrymme för cirka 100 anställda.

– Vår bedömning är att man kanske behöver bygga ännu ett hus på fastigheten om 5-10 år, men inte i dagsläget, säger Göran Wallo, vd Strömstadslokaler.

Det så kallade TP-huset bakom räddningstjänsten ska avvecklas och då är kommunens förvaltningar i behov av nya lokaler.

I och med att kommunen har som vision att vara 16 000 invånare år 2030 så kommer de kommunala verksamheterna bli större. Och enligt Göran Wallo är just köpet av Mekanikern 1 ett köp med långsiktigt tänk, men som också kan lösa kortsiktiga behov.

– TP-huset är i ett så pass dåligt skick att man måste bestämma sig för om man ska riva det eller renovera. Troligtvis är det mer ekonomiskt att riva och ge plats för annan verksamhet.

I TP-huset sitter i dag kommunens renhållning, som framöver kommer att flytta till Mekanikern.

– Jag har haft ett uppdrag av nämnden sedan i somras om att se över lokalerna, men jag vill inte uttala mig i detalj om vad det här innebär förrän beslut tagits i kommunfullmäktige. Med all respekt vill jag ha en förankringsprocess med resten av förvaltningen, säger Roland Kindslätt, chef på tekniska förvaltningen.

– På Mekanikern kan vi flytta samman renhållningspersonalen med personal vid gatu- och vatten/avloppsavdelningarna. Det gör att vi frigör ytor på Fjällskivlingen, tidigare Fortum, där hemtjänsten och hemsjukvården behöver större lokaler, säger Peter Heie, styrelseordförande i Strömstadslokaler till kommunens hemsida.

Det är företaget Godisbolaget Bränneriängen AB som säljer Mekanikern 1, även kallad Crawfordfastigheten, och priset uppges vara 28 miljoner kronor.

– I dag kostar fastigheter väldigt mycket mer än för tio år sedan eftersom räntorna är så låga i dag. Men i förhållande till storleken på fastigheten, ett kvadratmeterpris på 5 000–6 000 kronor, så anser vi att det är ett fullt rimligt pris, säger Göran Wallo, vd Strömstadslokaler.

Kommunstyrelsen tar upp köpet under nästa sammanträde, onsdag 8 februari, och kommunfullmäktige har sista ordet i frågan på sammanträdet den 23 mars.