Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Radioaktivt utsläpp 2
Igång. Reaktorn i Halden har startats igen efter det radioaktiva utsläppet i oktober.

Kärn­­reaktorn åter i drift

Forskningsreaktorn i Halden, som varit stängd efter det radioaktiva utsläppet har startat igen. – Det är väldigt viktigt för oss att reaktorn är igång igen, säger forskningsdirektör Atle Valseth till Halden Arbeiderblad.

Det var den 24 oktober i fjol som det skedde ett utsläpp av radioaktivt jod från forskningsreaktorn i Halden, bara ett par mil från svenska gränsen.

Under perioden sedan slutet av oktober har en egen granskningsgrupp vid Institutt for Energiteknikk, som driver reaktorn, utrett händelsens alla aspekter, från hanteringen till de eventuella verkningarna av utsläppet.

Utsläppet ska enligt utredningen inte ha orsakat någon skada vare sig hos de anställda eller omgivningen. Men till följd av händelsen fick reaktorn stängas av under en tid.

Nu har Statens strålevern gett godkänt för att starta reaktorn igen, och starten skedde i slutet av förra veckan. Det skriver Halden Arbeiderblad.

– Hela den tid reaktorn varit ur drift har vi inte kunnat leverera resultat härifrån. Nu kan vi åter starta flera experiment, säger forskningsdirektör Atle Valseth till HA.

Han berättar för tidningen att IFE har korrigerat och uppdaterat de tekniska systemen kring reaktorn efter händelsen i fjol.

Sedan oktober 2016 har Institutt for Energiteknikk varslat 127 anställda, 72 i Halden och 55 vid den andra forskningsreaktorn på Kjeller. Men samtliga varsel har dragits tillbaka.