Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

julfest tanums församlingshem 0607
RÄVEN RASKAR. Gamla och nya svenskar snurrar runt i "Får vi lov och får vi lov att sjunga Bagarens visa", medan Türkan Öcal dukar buffébord med svenska, turkiska och syriska festrätter innan Raketen avslutar dansen.

Julfest för alla kulturer

– Nu tar vi Bagarens visa!Agneta Cronholm, Maria Cronholm och Lena Köllerström ropar till dansringen innan de spelar vidare på Räven raskar...

Det är Annandag jul och julfest i Tanums nya församlingshem. Nyanlända Tanumsbor, med olika mycket och litet kännedom svenska högtider, dansar runt granen tillsammans med svenska vänner. Under tiden bär matlaget fram fat efter fat till buffébordet. Det blir en blandning av traditionellt svenskt julbord, syriska och turkiska festrätter.

Türkan Öcal sätter fram röda linser med bulgurbullar från Turkiet och tittar sedan till minstingen i barnvagnen.

Borah Byamungu kommer med delar av sin 11 barn stora familj när dansen just dragit igång. Då blir det bråttom. En liten kille springer fort, fort in i ringen. Stövlar och overall får vara på. Nu är det dans och raket som gäller.

Svenska kyrkan ordnar festen i samarbete med Tanums kulturförening.

– Det är roligt när folk från olika kulturer kan samlas kring något gemensamt. Julfirandet är viktigt i den svenska kutluren och vi som bor här är en del av det svenska samhället, säger Huriye Demircioglu, ordförande i Tanums kulturförening.

– Vår förening är en dialogförening. Vi vill bidra till samtal för att bryta fördomar mellan olika kulturer, säger hon.

– Därför är jag extra glad att vi samarbetar med kyrkan. Då kommer det folk från olika håll. Det är viktigt att människor från olika kulturer lär känna varandra, så vi ser att vi inte behöver vara rädda för varandra.

Föreningen ordnar fester vid olika högtider från olika kultursfärer och blandar bidragen.

– Nu blir det mat från andra högtider som blandas med julens. Varför inte? säger Huriye.

Hon är Tanumsbo sedan 14 år tillbaka och kallar sin nya hemort för sitt "himmelrike", så naturligtvis vill hon bidra till julfirandet.

Runt granen hoppar unga som gamla till Jungfru, jungfru skär och avslutar med en rejäl raket innan kyrkans Anna Salén bjuder till bords.

När maten är avklarad väntar besök av Jultomten, berättar hon, och ett litet sus går genom salen. Han har med julklappssäck, fylld av gåvor från Tanumsbor. En del är redan utdelat till olika familjer som av skilda skäl behöver hjälp att kunna ge barnen klappar, men det finns kvar för det här tillfället också.

Ytterligare en stund senare är det dags för kyrkoherde Bengt Magnusson att läsa julevangeliet innan församlingshemmets fest är slut och de som så vill går vidare för en gudstjänst i själva kyrkan.