Familjen kommer först. Trots sin ständiga trötthet så vägrar Martin Jansson ge upp. Hans dotter Blenda, är en av de viktigaste personerna i hans liv.
Familjen kommer först. Trots sin ständiga trötthet så vägrar Martin Jansson ge upp. Hans dotter Blenda, är en av de viktigaste personerna i hans liv.

"Jag vill få mitt liv tillbaka"

För sex år sedan fick Martin Jansson diagnosen MS, vilket gör att han ofta behöver besöka sjukhus. Något som både tar hans tid och hans kraft. – Det skulle vara en lättnad om jag i stället skulle få åka till Kalnes sjukhus då det ligger mycket närmare än de sjukhus jag besöker idag, säger han.

ANNONS
|

Det är en vacker sommardag ute vid Hälle, bara någon kilometer från norska gränsen. Inne i köket spelar Martin Jansson på sitt dragspel.

– Jag har fått order att spela mer, det hjälper mig att hålla upp motoriken i fingrarna. Jag har problem med balansen, jag ser väldigt dåligt då jag lider av dubbelseende samt att jag inte har något periferiseende.

– Så det är jobbigt för mig att åka kommunalt och att vara i stora folksamlingar. Det gör mig stressad och trött. Därför krävs det att jag får färdtjänst för att kunna ta mig från punkt A till punkt B utan att bli helt förstörd.

ANNONS

På grund av sin sjukdom, multipel skleros (MS), behöver han besöka både Uddevalla sjukhus och Näl flera gånger i halvåret. Denna vecka har Martin två läkarbesök, ett i måndags och ett i dag, torsdag. I måndags var han inbokad på Uddevalla sjukhus klockan 09.00.

När Martin väl ringde till Västtrafiks sjukresekontor blev han först erbjuden Ronden som avgick 06:25 från Strömstads station, vilket innebar att han måste åka från sin bostad klockan 05:35. Väl framme i Strömstad skulle han få vänta i 30 minuter innan Ronden skulle avgå mot Uddevalla. Ronden skulle sedan vara framme i Uddevalla 07.55 vilket innebar en väntetid på cirka en timme innan besöket.

Hans läkarbesök räknades ta cirka 3 timmar och återresan skulle då bli cirka klockan 12.00. Då erbjöds Martin en resa med Ronden 13.00, och därefter byte från Ronden till anslutningstaxi i Strömstad.

– I runda slängar innebär mitt besök på Uddevalla sjukhus att jag är hemifrån nästan mer än tio timmar för ett besök på tre timmar. På tio timmar kommer man ganska långt med flyget, ja nästan till Peking i Kina.

I och med EU:s Patienträttighetsdirektiv, som Strömstads Tidning skrev om i lördags, så ska Martin kunna åka till Norge för att få vård i stället, och skicka räkningen till regionen.

ANNONS

Hur skulle det kännas för dig om du skulle få åka till Kalnes sjukhus?

– Det skulle vara en lättnad, man skulle känna att man har sitt liv tillbaka då Kalnes ligger närmare än att åka till Uddevalla och Näl.

– Hela dagar går bort till sjukresor, det verkar som att de som bestämmer över sjukresorna tror att vi har all tid i världen. Men jag har familj, vänner, och jag vill kunna tillbringa min tid med dem.

Fakta: Sjukresor i Västra Götaland

En sjukresa är en resa till och från läkarvård, sjukvårdande behandling samt behandling utförd av tandläkare eller tandhygienist, räknas som sjukresa. Det är landstinget svarar för sjukresorna.

Ronden är en särskilt anpassad buss för sjukresor som jämställs med taxi. Ronden går efter en fastställd turlista. Kan du inte ta dig till en rondenhållplats med allmänna kommunikationer eller privat bil kan du få en anslutningstaxi.

Sjukresor förväxlas ofta med färdtjänst som är något annat. Färdtjänst används vid privata göromål, och detta står kommunen för.

ANNONS