Ser framåt. Peter Heie (C), ordförande i den särskilda arbetsgrupp som arbetar med jourfrågan gentemot regionen, ser inte någon kortsiktig lösning på frågan om den indragna jourbilen under sommaren. Men han tror på en långdiktig lösning.
Ser framåt. Peter Heie (C), ordförande i den särskilda arbetsgrupp som arbetar med jourfrågan gentemot regionen, ser inte någon kortsiktig lösning på frågan om den indragna jourbilen under sommaren. Men han tror på en långdiktig lösning.

Ingen jourlösning i sommar

Peter Heie (C) menar att det är försent att lösa jourfrågan under sommaren. Från regionens sida finns det nu indikationer på att det längre fram kan bli en dygnetrunt-jour i Tanum.

ANNONS
|

Indragningen av jourbilen i Strömstad över sommaren utlöste en våg av protester. En arbetsgrupp bildades den 13 juni, med representanter från Strömstads partier samt aktionsgruppen Jour Strömstad.

Men gruppens arbete har nått vägs ände när det gäller en lösning på jourfrågan under sommaren. Det säger gruppens ordförande Peter Heie (C). Han vill tona ner debatten i frågan.

– Debatten tenderar att skrämma livet ur folk. Jag har fått höra från folk jag mött, bland annat barnfamiljer, som funderar på att flytta härifrån på grund av detta. Men så illa är det inte. Vi har tillgång till akutvård och vi har två välfungerande vårdcentraler.

ANNONS

Men nu handlar det ju om den nedlagda jourvården?

– Ja, jag är den förste att kritisera att man inte sätter in tillräckliga resurser sommartid i norra Bohuslän. Det rör sig mycket folk här, av naturliga skäl händer det saker, folk skadar sig och blir sjuka. Det är bedrövligt att man inte kunnat hantera detta.

Någon extra ambulans, som regionpolitikern Tony Johansson (MP) utlovade i en intervju med Strömstads Tidning, blir det inte. Det gjorde ambulanschefen Björn Kalin, Nu-sjukvården, klart dagen före midsommar.

Har ni gett upp om en kortsiktig lösning på jourfrågan under sommaren?

– Nej, gett upp har vi inte. Vi hade en träff med ledningen för HSS förra onsdagen där vi framförde tydligt vår kritik mot den uppkomna situationen. Personligen lyfte jag den här frågan med Johnny Magnusson (regionstyrelsens ordförande (M), reds. anm.) vid ett möte i Vänersborg förra veckan. Han är väl medveten om vår situation, säger Peter Heie.

Hur ska situationen lösas då?

ANNONS

– Om man lyssnar på Jour Strömstad och läser vissa bloggar så kan man tro att frågan bara kan lösas med en fingerknäppning. Men så enkelt är det inte. Det är inte aktuellt för kommunen att anställa en läkare till exempel, som det pratas om. Då kliver vi in på regionens område. Kommunala medel ska användas till kommunala angelägenheter.

– Regionen eller för den del kommunen kan aldrig hänvisa till EU-direktivet för att lösa en organisatorisk fråga och skicka patienter till Norge. Däremot har varje enskild medborgare en frihet och rättighet att söka vård i ett annat land.

Huvudkravet från arbetsgruppens sida, säger Heie, är att det långsiktigt ska finnas en fysisk plats, bemannad med läkare, som har öppet dygnet om. Den kan finnas i Strömstad, i Tanum, eller som ett samarbete med legevakten i Halden.

– Regionen har inlett samarbete med legevakten i Norge för att få fram avtal som ger oss tillgång till den. Men det är viktigt att man klarar ut patientsäkerhet, kostnader, med mera. Jag tror personligen mycket på samarbete med Halden, men då behöver det finnas klara avtal.

– Vi vill att det ska finnas ett ställe man kan ta sig till, där man kan sy sår, gipsa och så vidare. Om man kan ta hand om människorna på plats här så minskar ju också trycket på Näl. Så det är en win-win.

ANNONS

Håller regionpolitikerna med om det?

– Många regionpolitiker jag träffat delar den här synen. Nu håller ju också regionen på med ett projekt med nära vård och jag hoppas att man får upp ögonen för att det behövs även i vårt område.

Hur ska ni i arbetsgruppen gå till väga för att uppnå det?

– Vi ska driva detta gentemot regionen – vi har ett nytt möte med dem efter semestern. Men nu under sommaren kräver vi att regionen genomför en informationskampanj där de berättar om vad som gäller. Då får man sätta upp affischer på campingplatser, taxistationen och så vidare.

Karin Engdahl (S) är ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen. Hon betonar att hon inte sitter i den styrande majoriteten och att S var emot stängningen av nattjouren i Strömstad förra året.

– Det regionen gör centralt är att utreda hur en jourorganisation ska se ut i regionen framöver. Den gruppen har pekat ut Tanum som en plats där man vill satsa på jouren, säger hon.

ANNONS

Så det kan bli dygnet runt-jour i Tanum framöver?

– Det finns indikationer på det, ja.

Men Strömstads invånare kan inte hoppas på en kortsiktig lösning av jourfrågan under sommaren, efter indragningen av jourbilen?

– Troligen inte. Man får förlita sig på jourcentralen i Tanum, som ju ändå är öppen till 22 på vardagarna, och ambulansverksamheten.

Hur ser du på strömstadsbornas protester i den här frågan?

– Jag har full respekt för att man protesterar. Jag tycker det är väldigt olyckligt att man inte haft en bättre dialog med Strömstad i frågan.

Fakta: Arbetsgruppen

Arbetsgruppen bildades vid ett möte i Stadshuset efter att det stod klart att Nu-sjukvården dragit in single responder-bilen i Strömstad och Tanum under sommaren, utan att de båda kommunernas politiker eller medborgare informerats om det. Beslutet hade fattats av Nu-sjukvården redan i mars.

Arbetsgruppen består av politiker från alla partier i Strömstads kommunfullmäktige, plus en representant från aktionsgruppen Jour Strömstad.

ANNONS