Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

färingen 0545
PÅ VÄG. Agnes och Linnéa Furufors på väg över hängbron.

I vintergrön Färingeskog

Vågorna springer över Färingen. De vars jultradition är att åka skridskor till Färingestugan får tänka om.

Stormarna Barbara och Urd har varit på allas läppar den här julen. Stormen, kanske orkanen, ska vara på väg in mot kusten, vet vi redan på juldagen. Det kunde ha betytt rejält gung på bron i skogen för juldagens traditionella vandrare.

Men det är överraskande lugnt inne mellan träden. Bron ligger stilla och rak, med undantag – förstås – för de ögonblick när någon dansar igång svänget. Det sker självklart, antingen för eget nöjes skull eller för att få retas med någon som kanske börjar tveka.

Agnes och Linnéa Furufors tvekar inte det minsta. De har gått här förr. Det är det många som har. Just juldagsbesöket hos Friluftsfrämjandet i Färingestugan är omgärdat med mycket "så gör vi alltid".

Familjen Åhlin från Strömstad sitter vid fönstret och skriver i gästboken. De är ett sådant gäng. Alltid Färingestugan på juldagen – men de minns med längtan de gånger de åkt skridskor eller skidor hit.

För Inger Skoglund och Lasse Jonsson är det däremot juldagspremiär. I stugan har de varit förr, fast inte just på jul. Men nu blev det.

– Det var ju fint väder och vi behövde röra på oss.

Friluftsfrämjandet i Strömstad har fyllt 80 år i år. Stugan på ön i Färingen har lokalavdelningen ägt sedan 1938, men den byggdes redan på 20-talet, berättar Birgit Karlsson. Traditionen med juldagsöppet har runt 30 år på nacken.

Den står stark. Mitt på dagen fylls skogen av vandrare i bägge riktningar.

Även för familjen Palm från Strömstad är det tradition.

– Och det är tradition att vi möter familjen Åhlin när vi är på väg dit och de tillbaka. De brukar vara litet tidigare än vi, konstaterar Lis Palm.

Så blir det nu också. Julen är traditionernas helg.

Men isen kan traditionen inte påverka. Temperaturen ligger runt sju plusgrader.

– 2016 var rekordvarmt, konstaterar Ulrika Hotopp, säkerhetsansvarig hos EON och fritidsboende på Rossö.

Skogen är vacker även vintergrön. Men drömmen om en juldag med skridskois färdas givetvis med tillbaka.