Historien om Blomsholms gamla säteri

Blomsholm är en plats som har en lång och spännande historia bakom sig. En av dessa sägner är den om Conrad Ranck: den huvudlöse ryttaren som i dag sägs hemsöka säteriet.

ANNONS
|

Blomsholm är en av Bohusläns allra finaste kulturmiljöer och här finns det gott om spår av människors närvaro från stenålder fram till i dag. Platsens historia är något som fascinerar många.

Hur känns det för dig att befinna sig på sådan här plats som har så mycket historia kring sig?

– Jag tycker det är jättehäftigt, det är speciellt eftersom det är så otroligt mycket historia runt omkring området, säger China Persson, kassör i Skee Sockens hembygdsförening.

Förutom att China Persson är aktiv inom föreningen så är hon också med och anordnar de berättarkvällar som hålls i den forna statarlängan, en röd byggnad som uppfördes i slutet av 1800-talet. Ursprungligen bestod byggnaden av fyra lägenheter bestående av ett rum och kök i längan.

ANNONS

I dag fungerar statarlängan främst som café och samlingsplats. Bredvid huset finns det gamla säteriet med anor från 1600-talet då den nordtyske adelsmannen Anders Blume bestämde sig för att bosätta sig på platsen.

– Blume ville byta åt sig svensk mark, fast på den tiden var det dansk mark. Han ville byta till sig mark och gårdar, och det var då han grundade Blomsholm på grund av att platsen var nära havet och sjön, säger China Persson.

– Sedan fanns det stora fina skogar runtomkring, och så fanns det forsar så att man kunde bygga kvarnar, fortsätter Persson.

Säteriet har genom åren haft olika funktioner. Under Karl XII:s krigståg mot Norge fungerade säteriet som fältsjukhus eftersom det låg vid Galärvägen, den transportled som Karl XII med flera hundratals soldaters hjälp använde för att transportera tolv fartyg över land och via sjöarna Strömsvattnet och Färingen till Idefjorden.

I dag har säteriet till viss del blivit ombyggt till lägenheter.

Då China Persson har växt upp på platsen så har hon fått höra en del historier genom åren från förbiresande:

– Det var en kvinna som besökte oss för flera år sedan, hon berättade att hon hade varit uppe på övervåningen i Magasinet och hoppat i höskullen, säger China Persson.

ANNONS

– Helt plötsligt ska hon ha känt hur en hand skulle ha rört henne. Detta upplevde hon som en varning att inte skulle fortsätta hoppa då det fanns en lucka nere i golvet som hon kunde ramla igenom.

Enligt sägnen sägs det att Conrad Ranck, son till den forne ägaren Sven Ranck, fortsätter att hemsöka gården efter sin död för att varna andra människor om olyckor och faror.

– Det sägs att han själv dog i en olycka när han skulle gå över isen tillsammans med sin häst från Långö till där Alaska ligger i dag. Och någonstans där bar inte isen och då drunknade han och hans häst.

– Efter detta så sägs det att han spökar här på Blomsholm.

– Men sägnen om att Conrad Ranck dog när han gick genom isen kan också vara påhittad, det sägs att han också kan ha blivit begravd någon annanstans på ett helt annat ställe. Man vet inte, och det är ju därför det är en sägen, avslutar China Persson.

Och det finns flera skildringar om hur Conrad beskrivs genom historien, en del har gestaltat honom som en huvudlös ryttare som rider på sin bruna häst. Andra påstår att de sett honom iklädd i trekantig hatt med plymer och peruk.

ANNONS

Vare sig sägnen om Conrad Ranck är påhittad eller inte, så verkar platsen ha sin egen skyddsängel som värnar om dem som bor på platsen eller besöker den.

Blomsholms säteri

  • Grundades 1625 av en nordtysk adelsman, Anders Blume, som också gav gården sitt namn.
  • Sven Ranck köpte sedan gården, och blev därmed gårdens femte ägare.
  • Enligt sägnen sägs det att det är Svens son, Conrad Ranck, som efter sin död hemsöker gården.
  • Byggnaden som vi kan se på platsen i dag är uppförd1710 efter att det ursprungliga bostadshuset hade brunnit ner till grunden.
  • Huset med sitt valmade tak och tillhörande flygelbyggnader är typiskt för den tidens herresäten i Bohuslän.
  • Flyglarna tros ha uppförts kring 1716.
  • Den vänstra flygeln är dock återuppbyggd 1938 efter en eldsvåda ett år tidigare.
  • I dag är delar av säteriets flygelbyggnader lägenheter.
  • Övriga byggnader på gården är ett magasin med två våningar från den senare delen av 1800-talet.
  • Statarlängan är från 1899 och fungerar i dag som lokal för Skee Sockens Hembygdsförening.
  • ANNONS