Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

2692337
Uppskattad. Det är många människor som är trötta på kalla morgnar och vindar. Nu ger meteorologen Ian Engblom visst hopp om bättre väder.

Håll ut – värme och sol är på väg in till norra Bohuslän

Det kalla och blåsiga vädret är på väg bort – just nu. Ian Engblom, meteorolog vid väderinstitutet Foreca, berättar att kommande dagars väderprognos ser lovande ut.

Maj började med förhållandevis varmt och soligt väder. Men sköna försommardagar byttes snabbt ut mot råkall vind och frostknäppar på vissa platser i norra Bohuslän.

En av förklaringarna bakom det ruskiga vädret var luftmassor från Arktis som drog ned temperaturerna.

Att det har varit ovanligt kallt för att vara i maj bekräftas av meteorologen Ian Engblom vid väderinstitutet Foreca.

– Månaden som helhet har varit under det normala. Vi fick faktiskt några maj-rekord för lägsta temperaturer på bland annat Visby.

– Men det har också varit några milda dagar, vilket gjort att sommaren rent meteorologiskt sett redan har kommit till er i norra Bohuslän.

Men många människor upplever kanske ändå att vinden har varit kall här i norra Bohuslän. Det har ju inte varit de sköna 15-20 graderna som man hoppas att maj ska innehålla. Hur ser det ut framöver? Kommer vi undan de kalla vindarna och får lite värme?

– I början, på torsdagen, har vi betydligt varmare luft som kommer upp över den södra delen av landet. Då finns det goda chanser till över 20 grader.

– Men vi har ändå en frisk sydlig vind och det är relativt kallt ute på havet och i vattnet. Allra närmast kusten känns det kanske lite kyligare, säger Ian Engblom.

Hur ser vädret ut till helgen och i början av nästa vecka?

– Det ser faktiskt ut som att det varma vädret kan hålla i sig under i alla fall några dagar. Det har varit lite svängigt i prognoserna om huruvida det håller i sig i hela helgen, eller bara fram till lördag. Men som det ser ut nu så blir i alla fall torsdag, fredag och lördag ganska varma.

Har det regnat mycket eller lite i förhållande till maj som period?

– Större delen av landet har mindre nederbörd än normalt. Det är endast mindre delar av Värmland, Skellefteå-trakten, Riksgränsen och någon del i Skåne som haft normala värden.

– För norra Bohuslän ligger ni på mellan 50-75 procent av normal nederbörd gällande första halvan av maj. Det är lite mindre än normalt. Men det har regnat lite här senaste dagarna och det ska få upp nederbördsmängden något.

Men sammantaget får vi ett par sköna dagar i alla fall?

– Ja, och torsdag ser ut att bli den bästa dagen med störst chanser över 20 grader.

Det är såklart svårt att spekulera hur vädret i maj påverkar resten av sommaren. Men kan det ge några indikationer på sommarprognosen?

– Det finns ingen direkt koppling mellan maj och resten av sommaren. Vi har bara prognoser för oftast bara tio dagar framöver. Det är för tidigt att säga nu hur hela sommaren kommer att bli, säger Ian Engblom.