Samarbetsvilliga. Susanne Ekstedt från Sveriges tekniska forskningsinstitut, Cajsa-Malin Sandblom, Annika Daisley, Hanne T Nordli och Iselin Wood från Svinesundskommittén.
Samarbetsvilliga. Susanne Ekstedt från Sveriges tekniska forskningsinstitut, Cajsa-Malin Sandblom, Annika Daisley, Hanne T Nordli och Iselin Wood från Svinesundskommittén.

Gränsöverskridande samarbete för ökad export från Strömstad och norra Bohuslän

Med mer samarbete över landsgränsen kring marina livsmedel skulle både Sverige och Norge kunna öka sin export. Det tror Svinesundskommittén som bjöd in lokala företagare och representanter till en heldag i veckan.

ANNONS
|

Det har varit en stadig formkurva uppåt för den norska fiskeindustrin de senaste åren. På tio år har exporten av marina livsmedel fördubblats och förra året uppgick den till 75 miljoner kronor. Norges statsminister Erna Solberg gick i fjol så långt att hon kallade fiskeindustrin, och då framför allt laxexporten, för Norges svar på Ikea.

Även i Sverige har man efter flera år av nedgång kunnat se en ökning i fiskeindustrin de senaste åren, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Men trots att det går bra för båda länderna var för sig och att fisket i Bohuslän och södra Norge sker i samma vatten kan samarbetet mellan dem bli bättre. Det anser i alla fall Svinesundskommittén som anordnade heldagen "Forum om gränsmöjligheter" i Fredriksstad under torsdagen. Ett 40-tal personer, både från Sverige och Norge samlades i Östfolds högskola för att diskutera vilka möjligheter och problem som finns med mer samarbete.

ANNONS

– Det finns en stor potential i den här regionen, och många företag som jobbar på varsin sida av gränsen, men det är ganska stängt mellan dem. Alla måste inte uppfinna hjulet igen. Vi har mycket att tjäna på att samverka, säger Cajsa-Malin Sandblom som är projektledare i Svinesundskommittén om bakgrunden till dagen.

På programmet stod bland annat en genomgång av de tullregler som finns. En viktig bit att ha koll på för företag som vill verka över gränsen.

– Man måste förstå vad det är för regler vi har att utgå ifrån. Annars kan man hamna i situationer där man kanske gör fel i tullen och får betala en avgift som äter upp förtjänsten, säger Annica Daisley som arbetar med gränsfrågor på kommittén.

Förutom workshops och föreläsningar var dagen också ett sätt för olika aktörer från de båda länderna att träffas och knyta kontakter. En av dem som deltog från den svenska västkusten var Per-Aste Persson som är delägare för Klädesholmen Seafood AB.

– Jag har haft många intressanta samtal med kollegor och andra aktörer idag, säger han.

Han hoppas att framtiden kan bjuda på mer samarbete över gränsen.

– Vi köper redan nu väldigt mycket råvaror från Norge. Men jag tycker det skulle vara intressant med ännu mer samarbete och kanske även att exportera tillbaka våra produkter dit, säger han.

ANNONS

Fakta: Svinesundskommittén

Politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner i syfte att öka samarbetet över gränsen.

Inriktar sig på blå och grön tillväxt.

Medlemskommuner i Sverige är Strömstad, Tanum, Trollhättan, Dals-Ed, Bengtsfors, Mellerud och Åmål.

ANNONS