Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/22
ANNONS ▼

Ganska lugnt firande

Skärtorsdagen får betraktas som förhållandevis lugn, trots ett antal polisingripanden varav ett gripande för misshandel.– Det har varit lugnt jämfört med tidigare år, säger insatsledare Jörgen Olsson vid polisen.

Kanske var det på grund av vädret – relativt kallt med 6–7 plusgrader – som skärtorsdagsfirarna i Strömstad betedde sig ganska städat.

Polisen räknade med att mellan 6 000 och 7 000 besökare tog sig in till Strömstad under torsdagen.

Men visst fanns det tillbud för polisen att ta hand om.

– Vi har haft 14 omhändertagna totalt av olika anledningar, de flesta fylla. En person frihetsberövades för olovlig vistelse i landet, men det var inte någon av de norska besökarna utan han fastnade på grund av att det var så stor bevakning, säger polisens insatsledare Jörgen Olsson.

Var det några våldsbrott som begicks?

– Det var en som blev gripen för misshandel vid Oslovägen, mitt på dagen.

En ganska lugn skärtorsdag då jämfört med tidigare?

– Ja, det har varit lugnt jämfört med tidigare år.

Under torsdagseftermiddagen blev en person gripen för misshandel, en blev körd till vårdcentral för att få sina skador omsedda, ett antal omhändertagna för berusning och någon drograttfyllerist stoppades av polisen.

De festsugna norrmännen startade tidigt från sina respektive samhällen, byar och städer runtom i framför allt Östfold och begav sig mot Strömstad. Till Strömstads Tidning rapporterade källor under torsdagen att det var en två mil lång kolonn som färdades från Norge till Strömstad. Redan vid 9-tiden bildades köer över Svinesundsbron.

– Deltagarna är på väg till Strömstad och kör ofta i korteger. Trafiken blir periodvis ståede eftersom de ofta kör sakta, sa polisens operationsledare Björge Haugen vid Öst Politidistrikt till NRK vid 10-tiden på torsdagen.

Klockan 11 var det, enligt NRK, över tre kilometer med helt stillastående trafikköer över Svinesundsbron.

Efter festandet och "rännandet" i Strömstad vände de flesta norrmän tillbaka mot hemlandet och många samlades i Halden. Det är traditionellt då det brukar spåra ur med fylleri, slagsmål och misshandel.

Fakta: Tidigare år

Traditionen att norrmän åker till Strömstad på skärtorsdagen kan spåras tillbaka till 20-talet i våra lägg.

Förra årets skärtorsdag blev blodig redan innan den börjat. På Dynekilens camping utanför Strömstad var det storbråk natten till skärtorsdagen 2016 med 20-25 inblandade ungdomar. En campingstuga hade förstörts och flera personer blev misshandlade, dock inga allvarliga skador.