Eurocash på Oslovägen har fler  norska julkunder än förra året.
Eurocash på Oslovägen har fler norska julkunder än förra året. Bild: Jakob Simonson

Går mot rekord för norska julmatsinköp

Gränshandel av julmat går som tåget. På Eurocash i Strömstad säger butikschefen Daniel Björktegen att det går bättre än förra året.

ANNONS

– Hur bra som helst, säger han och bekräftar förutsägelsen i en enkätundersökning som gjorts åt Eurocash om hur norrmän i gränstrakterna tänker sig julhandeln.

Halden Arbeiderblad sammanfattar resultatet som att var fjärde norrman tänker sig att julhandla i utlandet.

I Eurocash gränsbutiker, som förutom i Svinesund och Strömstad, finns på flera andra ställen längs den norsk-svenska gränsen, laddar man med både svensk och norsk julmat.

– De stora varorna är läsk, frysvaror och ribbe, men också annat kött, säger Daniel Björktegen.

Handelsutbytet påverkar också jultraditionerna, Svenskar och norrmän lär av varandras traditioner, säger butikschefen i Strömstad.

ANNONS

Norrmän börjar uppskatta svensk julmust, men Eurocash laddar också upp med pepsi och cola och erbjuder dessutom norsk julebrus, en söt läsk som finns i olika varianter. Den Eurocash har är rosafärgad.

Men våra grannar köper också frukt. Clementiner är en storsäljare, men det är också konfektyr, både choklad och sockergodis, berättar Daniel Björktegen.

Den norska sockerskatten påverkar köpviljan i svenska butiker, men han tror ändå att en gynnsam kronkurs har ännu större betydelse för inköpen.

– När kursen är bra kommer också de som inte brukar gränshandla.

Eurocash-kedjans marknadschef Henrik Almqvist säger att man räknar utfallet på kedjan totalt, inte Strömstad enskilt, och att man som helhet ser en betydande ökning av handeln inför julen. Men gränshandeln har ökat under hela året.

– Vi har inga siffror vi kan lämna ut, men vi har sett en ökning under 2018.

Ribbe är självklart en stor vara inför julen, men också han ser att norrmännen anammar svenska julmatstraditioner, som sill och julskinka.

– Det är halva priset på inlagd sill för dem i Sverige jämfört med Norge.

– Lutfisk är också viktig i norsk jultradition, påpekar han.

Men norsk och svensk lutfisk är inte samma sak och den norska lutfisken säljs inte av Eurocash. Den köper norska kunder hemma. Fisk är billigt i Norge.

ANNONS

Norsk luftfisk serveras ofta med bacon. Det kanske norrmännen köper i Sverige?

– O ja, bacon är billigt i Sverige, säger Henrik Almqvist.

Norrmän handlar även mycket via nätet och näthandel erbjuder inte Eurocash, men det går alltså ändå stadigt uppåt.

Så ni ser framtiden med tillförsikt?

– Ja, det gör vi. Absolut.

ANNONS