Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Dagsholm2 3

Fyra asylboenden ska avvecklas

Eftersom allt färre asylsökande kommer till Sverige har Migrationsverket beslutat att stänga 183 boenden. I Bohusläningens område berörs anläggningar i Strömstad, Munkedal, Färgelanda, Orust och Sotenäs.

Det är så kallade direktupphandlade boenden som ska avvecklas.

Nu när det kommer färre asylsökande till Sverige står många av de upphandlade platserna tomma och det är dem som Migrationsverket nu vill avveckla.

– Vi återgår till ett system som är mer ekonomiskt stabilt för oss i stället för direktupphandlade boenden. Vi vill ha egna långsiktiga boenden, helst som vi driver själva, säger Helena Cho Györki.

Under december förra året beslutade Migrationsverket om en nationell avvecklingsplan för att stänga 23 500 boendeplatser.

– Nu är planeringen gjord, och på flera håll i landet börjar man redan nu med att informera de personer som berörs först, säger Kenneth Karlsson, chef för boendeplanering vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Totalt i hela Sverige kommer man stänga 183 boenden, 16 000 personer måste flytta. Enligt Migrationsverket kommer man, när det går, att erbjuda personerna boende i närområdet, men det kan bli aktuellt med flytt till andra orter i landet.

I vårt närområde kommer fyra asylboenden att stängas, i Färgelanda, Sotenäs, Munkedal och på Orust. På de boendena används i nuläget i snitt ungefär hälften av platserna, uppger Migrationsverket.

Alla direktupphandlade boenden ska ha avvecklats tills i maj,Om Hällestrand i Strömstad pågår dock nya förhandlingar, se artikel här ovan.

Fakta: Boendena som avvecklas

Färgelanda

Dagsholm hotell:

Antal avtalade platser: 69

Antal belagda: 38

Orust

Ellös

Antal avtalade platser: 151

Antal belagda: 106

Sotenäs

Lyckans Gård

Antal avtalade platser: 71

Antal avtalade platser: 30

Munkedal

Hensbacka herrgård

Antal avtalade platser: 100

Antal avtalade platser: 64