Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Grebbestadsbaserade företaget Skärgårdsidyllen som anordnar kajakturer och uthyrning är ett av företagen i Tanums kommun.
Grebbestadsbaserade företaget Skärgårdsidyllen som anordnar kajakturer och uthyrning är ett av företagen i Tanums kommun.

Fortsatt positivt för nyföretagare i Tanum

Antalet företagare i Tanums kommun har ökat 13 procent under de fem åren 2011-2015. Det visar statistik från Bolagsverket.

Tanum placerar sig på en sjunde plats i Västra Götaland när det gäller ökningen av nyföretagande under perioden 2011-2015. Under 2016 startades 94 nya företag i Tanum vilket går att jämföra med 80 nya företag 2015.

– Det är en trend som varit länge och som håller i sig, det är såklart väldigt positivt. Kul att få vara en del av det, det är ju en konkurrens med andra kommuner när det kommer till företagande. Lokaliteten vid kusten och att vi har en positiv kommun som är lätt att jobba med har nog hjälpt nyföretagarna, säger Urban Persson, ordförande i Företagarna i Tanum.

– Vi är ofta högt rankade i jämförelser när det gäller företagsamhet och nya företag, vilket är bra indikationer för vårt område. Vi är glada att man ser möjligheter i vår kommun men en del av anledningen till att Tanumsbor startar egna företag är nog också att det finns en tradition. Många har växt upp i familjer där någon har eget företag, säger Elenor Olofsson, näringslivsutvecklare på Tanums kommun.”

I Strömstad bildades 116 företag under 2016, samma antal som under 2015.

Statistiskt sett till hela Sverige, så ökade nyföretagandet med 6,4 procent under 2015. Enligt Bolagsverket registrerades 68 793 nya företag under året, vilket är 4 168 fler än 2015. Den mest populära företagsformen i Sverige är fortsatt aktiebolag. Under 2016 ökade den företagsformen med 9,2 procent.