Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Förändringens vindar har blåst

Skee sockens hembygdsförening bildades 1986 på initiativ av Gunvor Maxén från Jörlov. Ivan Hansson, född och uppväxt på Björke, har varit med från början.

Det här med socken är viktigt, förklarar Ivan Hansson. En förening för en så rik historisk bygd som Skee behöver betona att det inte enbart handlar om tätorten.

Men det är i tätorten vi träffas. Föreningen har sin mötesplats i "Trappe", en tidigare hemmansdel under Hjältsgård, intill Sockenmagasinet. Magasinet ägs av Hembygdsföreningen och ligger ett stenkast från krysset mellan Grålösvägen och 164:an, där den gamla stenbron påminner om forna tiders kungsväg, som lite längre norrut passerade Skee kyrka.

En bit från bron låg tidigare också smedjan, en viktig plats i en jordbruksbygd. I alla fall innan traktorerna kom, noterar Ivan, eftersom en stor del av uppgifterna handlade om att reparera vagnar.

– Jörgen var smed. Han var född 1896 och han höll nog på in på 1960-talet.

Hembygdsföreningens utåtriktade verksamhet är framför allt koncentrerad till Blomsholm, där föreningen har kafé under sommaren och under sex tisdagskvällar ordnar föredrag och annan underhållning.

Under hösten görs det också ända sedan 1993 en historisk vandring i olika delar av Skee gamla socken. Men en lördag i juli varje år brukar Hembygdsföreningen också slå upp dörrarna till magasinet och visa sina samlingar. Längs väggarna i samlingslokalen klättrar hyllor med garnvindor i trä, kruskavlar och symaskiner. Många av föremålen har anknytning till hushållsgöromål och, självklart, jordbruk.

På väggen hänger en stilig velociped från Leo Jörgenssons anrika cykelverkstad nere vid Vättlandsån. Den låg granne med Posten där Ivan jobbade mellan 1957 och 1971.

1971 upphörde Skee som egen postort.

– Vi skickade brev till varandra för att få en stämpel. Posten i Skee var känd för sina fina stämplar, berättar Rosita Sporre.

Mittemot Posten, längs den genomfart som fram till 2010 var E6, låg en gång också både ICA- och Konsumbutik, kafé, där det ordnades bröllop och andra fester, samt köttaffär, frisersalong och TV- och affär. Matbutikerna fanns kvar in på 80-talet. Nu är alla affärer och verkstäder borta. Längst höll Leo ut med sin cykelverkstad.

I dag finns bara den nya Circle K-macken vid Bastekärr för den som vill köpa mat i Skee, men detaljplanen ger fortfarande rätt till livsmedelsförsäljning, dock inte vid det nya - än så länge oanvända - industriområdet på Bastekärr.