Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Välkomstfest Hällestrand 2
Från välkomstfesten när de asylsökande anlänt till Jokarjos anläggning på Hällestrand september 2015.

Färre nyanlända till Strömstad i år

Det kommer färre asylsökande till Sverige. Därför har regeringen beslutat att ett lägre tal nyanlända ska fördelas mellan länets kommuner, och Strömstad får en lägre kvot.

Kommunerna är sedan mars månad förra året skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. I höstas beslutade länsstyrelsen att 5 210 skulle bosättas i länets kommuner. Men nu har regeringen ändrat sin bedömning då mottagningsbehovet har minskat. Under 2017 ska 3 760 nyanlända anvisas till kommunerna i Västra Götalands län.

Enligt det nya beslutet ska Strömstad ta emot 50 nyanlända för bosättning i år. Enligt det tidigare beslutet från oktober skulle Strömstad ta emot 71 nyanlända.

Tanum står dock kvar på det tidigare beslutet om att ta emot 59 nyanlända.

Fördelningen utgår från kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsantal och hur det tidigare mottagandet sett ut.

Trots att fler människor än någonsin befinner sig på flykt i världen är antalet personer som veckovis söker asyl i Sverige lägre än på fem år. Anledningen är att framkomligheten på väg till och genom Europa fortsätter att begränsas, bland annat genom EU:s överenskommelse med Turkiet, gränskontroller i Europa och en mer restriktiv migrationspolitik i enskilda länder.

Enligt Migrationsverkets prognos kommer mellan 25 000 och 45 000 personer att söka asyl i Sverige under året.