Jeroen Dijsselbloem är inte längre Nederländernas finansminister. Och snart avgår han också som mötesordförande i eurogruppen. Arkivfoto.
Jeroen Dijsselbloem är inte längre Nederländernas finansminister. Och snart avgår han också som mötesordförande i eurogruppen. Arkivfoto.

Euroländer letar ledare

I skuggan av den stora paradisläckan inleder euroländerna sin jakt på en ny ledare. Jeroen Dijsselbloems efterträdare ska väljas i december.

ANNONS
|

- De ministrar som vill föra fram sina kandidaturer inbjuds att göra det senare den här månaden. Vi kommer att skicka ut brev med de exakta procedurerna, berättar Dijsselbloem själv på sin presskonferens efter måndagens eurofinansministermöte i Bryssel.

51-åringen gör sina sista månader som eurochef, sedan han och hans socialdemokratiska PVDA nyligen avgått från Nederländernas regering.

Kampen om att ersätta honom i eurogruppen är än så länge oviss, utan givna favoriter. Tänkbara kandidater bland finansministrarna är exempelvis Slovakiens Peter Kazimir, Portugals Mario Centeno och franske Bruno Le Maire.

ANNONS

Ledarvalet kommer att ske den 4 december, även om Dijsselbloem inte avgår förrän i januari.

Sverige på plats

Måndagens möte handlade annars mest om mer långtgående framtidsfrågor kring finanspolitiska regler och färdigställandet av bankunionen.

- Vi tycker det är viktigt att man jobbar för att slutföra de initiativ som man har tagit redan, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) som tillsammans med kollegorna från övriga icke-euroländer var särskilt inbjuden till mötet, med anledning av att även icke-euroländerna ska få vara med på nästa eurotoppmöte i mitten av december.

Paradis-prat

I korridorsnacket dominerade samtidigt den stora "paradisläckan" med avslöjanden om allehanda skatteplanering.

EU-kommissionen – som flitigt trycker på EU-länderna att göra mer i kampen mot skattefusk – ser avslöjandet som både bra och dåligt.

- Det visar återigen att det finns företag och individer som är redo att göra nästan allt för att slippa betala skatter. Men det är också en god nyhet, för det hjälper till att lyfta medvetenheten om att vi måste fortsätta bekämpa skatteflykten på alla fronter, säger finanskommissionären Pierre Moscovici i Bryssel.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Euro-länderna

Euron infördes rent fysiskt som en valuta den 1 januari 2002 efter att under tre år ha existerat som en handelsvaluta. Totalt ingår i dag 19 av EU:s 28 medlemsländer i eurozonen: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Euroländernas finansministrar möts regelbundet ungefär en gång i månaden, dagen innan hela unionens finansministrar möts. Euromötena leds av en särskild ordförande som väljs på 2,5 år i taget. Nuvarande ordföranden, Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem, kommer att avgå i januari, sedan han och hans parti, socialdemokratiska PVDA, nyligen lämnat den nederländska regeringen.

ANNONS