Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Eurocash
NY ÄGARE. Trots ägarbytet av Eurocash ska inga förändringar ske för personalen i Eurocash-butiken i Strömstad och Strömstads mat (Arkivbild.)

Eurocash säljs till Axfood

Norskägda Eurocash byter ägare. Det är svenska Axfood och Norgesgruppen som köpt företaget.– Jag tycker det känns bra, säger Fredrik Jakobsson, vd för Eurocash.

Det är det svenska livsmedelsbolaget Axfood som köper dagligvaruföretaget Eurocash, tillsammans med Norgesgruppen.

Enligt TT, Tidningarnas Telegrambyrå, köper Axfood rörelsen av norska Conceptor Handel och som sedan ska sälja 49 procent av aktierna till Norgesgruppen.

Eurocash har i dag åtta butiker längs med gränsen, där bland annat Strömstad Mat och Eurocash-butiken i Strömstad ingår, och enligt ett pressmeddelande omsätter företaget 1,2 miljarder kronor.

– Förvärvet av Eurocash är en del i vår strategi att öka försäljningen och stärka vår marknadsandel i Sverige. I dag har Axfood inga dagligvarubutiker vid gränsen till Norge, kommenterar Axfoods vd Anders Strålman i ett pressmeddelande.

Köpet måste dock godkännas av Konkurrensverket och den senare överlåtelsen till Norgesgruppen måste godkännas av Europeiska Kommissionen.

Enligt den nya ägaren Axfood kommer inte ägarbytet innebära personalförändringar inom Eurocash.

– Det var såklart väldigt viktigt för oss att den nya ägaren ville behålla personalen och fortsätta jobba på det vi har byggt upp, säger Ronnie Engeland, vd Conceptor Handel, som nu säljer Eurocash.

Varför säljer ni just nu?

– Vi har ägt och byggt upp Eurocash sedan 1997, då köpte vi två butiker i Svinesund. Utvecklingen har gått mycket bra genom uppköp och förvärvningar och nu känner vi att vi har uppnått det vi vill, säger Ronnie Engeland.

Conceptor släpper nu ägandet inom dagligvaruföretag men fortsätter inom företagets andra bransch, som fastighetsägare i Norge och Sverige.

Fredrik Jakobsson är vd för Eurocash.

– Jag tycker det känns bra. Jag har varit i Eurocash länge nu och har även varit anställd som vice vd inom butikskedjan Hemköp som ligger under Axfood, säger han.

En fördel med den nya ägaren är enligt Fredrik Jakobsson Axfoods digitala utveckling.

– Jag vet att de ligger i framkant i det digitala. Det kan vara utformningen av lojalitetsprogram till våra kunder, kanske även digitala butiker på nätet. Exakt hur den kompetensen ska tas tillvara vet jag inte, men Axfood har stor kompetens inom detta, säger han.

Processen vad ägarbytet har varit hemlig och de anställda fick under torsdagen reda på ägarbytet.

Fakta: Kort om företagen

Axfood: I Axfoodkoncernen ingår butikskedjorna Willys och Hemköp. Totalt har Axfood 263 egna butiker och cirka 820 samverkande butiker. Axfood är nummer två på den svenska marknaden med en marknadsandel på cirka 20 procent.

Norgesgruppen: Ett av Norges största företag inom dagligvarubranschen. Äger 1 806 dagligvarubutiker i Norge.

Eurocash: Lågpriskedja med sju matbutiker i Svinesund, Töcksfors Handelspark, Töcksfors Shoppingcenter, Eda (Charlottenberg), Storlien, Strömstad och Åmål. Ägdes tidigare av norska Conceptor Handel AS.