EU kräver stopp för kräftpestspridning

EU kräver en handlingsplan för att stoppa fortsatt spridning av signalkräftor och kräftpest i svenska vatten.

ANNONS
|

I tisdags var det kräftpremiär – alltså enligt gamla tiders regler.

– Man tog bort fiskebegränsningen på krav av fiskevattenägare. Men man förutsåg kanske inte, att intresset för sötvattenkräftorna skulle avta när premiären försvann, säger kräftforskaren Lennart Edsman på SLU.

Det är 57 år sedan man började sätta ut signalkräftor i svenska vatten. Med signalkräftan spreds pesten mycket snabbare och slog ut massor av bestånd av inhemsk flodkräfta. Särskilt illa är det just nu i Dalsland och Värmland.

– Det har delats ut drygt 4000 tillstånd för utsättning av signalkräfta genom åren, men det har nu varit stopp för utsättningstillstånd i 20 år. Problemet är att många planterar ut signalkräfta illegalt och det är det som EU vill sätta stopp för, säger Lennart Edsman.

ANNONS

– Det absolut största hotet mot den svenska kräftskivan är den illegala utsättningar av signalkräftor som fortsätter att äga rum till nya vatten.

– Då har det ändå rått ett utsättningsstopp för signalkräfta till nya vatten sedan 1994.

Nu skärper EU tonen och vill se åtgärder för att förhindra fortsatt utsättning. Hav- och vattenmyndigheten har ett halvår på sig att presentera en plan.

– En sådan hanteringsplan ska vi få fram till EU-kommissionen senast i februari nästa år. Planen ska också innebära tillsyn och att odling av signalkräfta inte äger rum, säger utredaren Martin Karlsson vid Hav- och Vattenmyndigheten.

ANNONS