Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

västanfläkt
VÄSTANFLÄKT. På en avsats mellan trapporna i Stadshusets stora entré har bronsbysten haft sin plats.

Efterlyses: den lilla bysten Västanfläkt

Hösten 2014 försvann den lilla bronsskulpturen Västanfläkt från sin plats i trapporna i Strömstads stadshus.

Nu hoppas kommunen på upplysningar från allmänheten för att hitta den.

Ni kanske såg annonsen i Strömstads Tidning i lördags? I den vädjar kommunen om upplysningar som kan leda till att den försvunna Västanfläkt återfinns.

Västanfläkt är ett skulpterat kvinnohuvud av brons med vind i håret, gjord av den kände Strömstadskonstnären Curt Hansson, som också är skaparen bakom bland annat Västkustflickan i Strömstads stadspark.

Västanfläkt är 44 centimeter hög och väger cirka sju kilo. Den har en enlighet med konstnärens uttalade önskan stått på en avsats i den ståtliga trapphallen i stadshuset, men är sedan hösten för mer än två år sedan försvunnen.

Kommunen polisanmälde försvinnandet i januari 2015. När tidningen frågade dåvarande kulturchefen Jan Palmblad varför det dröjt så länge innan anmälan gjordes, förklarade han att man länge hoppats att skulpturen skulle visa sig finnas kvar i huset, kanske undanställd på grund av de pågående renoveringsarbetena.

Nu säger kommunikationschefen Maria Kvarnbäck att det visat sig att bysten flyttades till en annan plats på grund av en utställning. Men vid denna tillfälliga plats slutar alla spår, förklarar hon.

– Vi har letat i alla skrymslen men hittar den inte.

Nu sätter kommunen sitt sista hopp till allmänheten och hoppas kunna få in ledtrådar som bidrar till att lösa mysteriet via annonsen. I går eftermiddag hade kommunens kundcenter dock ännu inte fått in några tips.

Bysten donerades till kommunen av konstnären, som ville att den skulle stå just i trapphuset. Det har den också gjort, fram till den olyckliga omplaceringen.

Curt Hansson växte upp på Karlsgatan i Strömstad. Han flyttade så småningom till Stockholm, men återvände till Strömstad och barndomshuset tillsammans med hustrun Gertrud, också konstnär. De blev ett känt par i staden. Båda dog 1980 men många i Strömstad minns dem och verk av dem finns både i kommunal och privat ägo.