Drygt 4 000 distrikt räknade – jämnt mellan blocken

Vallokalerna har stängt. Svenska folket har sagt sitt. Nu väntar spända timmar när rösterna från varje distrikt ska rapporteras in. Drygt 4 000 distrikt in är det fortsatt jämnt mellan blocken – med knapp fördel för de rödgröna.
– Det partierna har sagt fram till i dag ska man ta med en väldigt stor nypa salt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap och GP:s valexpert.

ANNONS
LocationSverige|

Klockan 20.00 stängde vallokalerna i Sverige. Under dagen har det talats om både ett rekordhögt antal förtidsröster och ett högt valdeltagande. Men efter en intensiv valrörelse är det alltså nu för sent för politikerna att påverka väljarna.

Nu ska samtliga distrikt räknas samman och rapporteras in. De närmsta timmarna kommer siffrorna löpande att uppdateras tills vi får ett färdigt resultat.

Hyppeln var först ut i Sverige

Snabbaste valdistrikt att räknas var Hyppeln i Öckerö kommun där Sverigedemokraterna blev största parti med 26 procent av rösterna. Då var klockan runt 20:30.

Ett par timmar senare hade runt 4 000 distrikt räknats. Där tecknar sig en bild av ett parlamentariskt läge som ser ut att bli precis så svårt svårt som många har misstänkt.

ANNONS

De stora regeringsbildarna; Moderaterna och Socialdemokraterna backar som förväntat. Sverigedemokraterna går fram. Även Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet ser ut att öka.

Tvingas navigera i ett splittrat valresultat

I morgon tycks det alltså gälla för partierna att navigera i ett splittrat resultat och hitta ett alternativ för att styra Sverige.

Men det kan bli svårt menar Jonas Hinnfors.

– Flera regeringsalternativ ger inte majoritet men det innebär inte att de inte skulle kunna vara politiskt möjliga. För man kan tänka sig att man då på något sätt kan få stöd av olika slag, säger Jonas Hinnfors.

Under valnatten har statsvetaren räknat på tänkbara politiska konstellationer för att nå de 175 stolar som krävs för en majoritet.

– Om vi tittar på ett styre bestående av Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Liberalerna. Något som Stefan Löfven drömt om lite, eller som man har antytt att man skulle kunna tänka sig. Om de här siffrorna stämmer är det 160 mandat, säger Jonas Hinnfors.

För få mandat skulle det även bli för ett styre bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vara. Detsamma gäller för en storpartiskoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna menar Jonas Hinnfors.

Imorgon är det ett annat läge.

En politisk majoritet är dock inte helt nödvändig. Sverige är vana vid olika former av minoritetsstyren. Men då har det handlat om att regeringsbildaren får stöd av ett parti som ligger dem närmare politiskt.

ANNONS

Nu kommer det istället krävas någon form av större blocköverskridande samarbete säger Jonas Hinnfors. Något han påpekar inte är omöjligt.

– Det partierna har sagt fram till i dag ska man ta med en väldigt stor nypa salt. Till exempel Allianspartierna har behövt hålla linjen att man håller sams fram till i dag. Men imorgon är det ett annat läge. Då har man ett valresultat och då står Alliansen inför ett val om man vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Där har framförallt Centerpartiet och Liberalerna varit otroligt mångordiga om att man aldrig ska samarbeta, säger Jonas Hinnfors.

Miljöpartiet behöver fortfarande vara oroliga

När vallokalerna stängde klockan 20:00 presenterade även SVT sin traditionsenliga vallokalsundersökning, Valu. Där framgick det att Miljöpartiet låg på 4,2 procent.

Jonas Hinnfors menar att det nog är på sin plats för en del miljöpartister att vara nervösa.

– Förra Valu var man överskattade. Valresultatet var alltså sämre än Valu. Ligger man på 4,2 procent skulle jag vara väldigt orolig, säger Jonas Hinnfors.

För de andra partierna som i tidigare opinionsundersökningar legat nära fyraprocentsspärren har det sett mer tryggt ut under kvällen.

Kristdemokraterna är på väg att öka jämfört med 2014 års valresultat och även Liberalerna ser ut att klara sig med marginal.

ANNONS
ANNONS