Noterar resultaten. Eleverna Ida Nylund och Maja Edlund i sexan på Tjärnö skola fick utföra experiment med krabbor.
Noterar resultaten. Eleverna Ida Nylund och Maja Edlund i sexan på Tjärnö skola fick utföra experiment med krabbor.

De fick mata krabbor under lektionstid

Elever från Tjärnö skola hade en rolig lektion på Lovéncentret i torsdags, där de fick testa vad krabbor och sjöstjärnor gillar att äta.

ANNONS
|

Under våren har eleverna på Tjärnö skola haft lektioner på Lovéncentret, det marinbiologiska institutet inom Göteborgs universitet som är lokaliserat på Tjärnö.

I torsdags var det dags för en lektion på temat "Livet i vår vik", och eleverna fick då utföra experiment med krabbor och sjöstjärnor.

Vad tycker de havslevande djuren om att äta? Föredrar de räkor, musslor, korv eller rentav plast? Och hur beter de sig mot varandra när maten sänks ner? Eleverna fick formulera en hypotes och sedan fick de testa i praktiken.

Sexorna Idun Nylund, Maja Edlund och Simon Lindegarth lyfter med vana händer över krabborna från vattenbadet till testet. En krabba med stora klor är inget som skrämmer en Tjärnöbo.

ANNONS

– Vi ska testa om krabborna börjar bråka om maten. Vi tror att de har det som överlevnadsstrategi. Det kan vara kul att se om honorna bråkar mindre och samarbetar mer också, säger Idun Nylund.

Under tidigare lektioner har eleverna bland annat fått gå längs stränderna och hitta saker som flutit iland, och sedan tagit med sakerna till Lovéncentret för att ta reda på vad de är och var de kommer ifrån.

Christin Appelqvist från Lovéncentret håller i lektionerna.

– Det finns hela tiden en koppling till att havet är en enda stor ocean och att allt är sammankopplat.

Eleverna har själva skrivit och efterfrågat lektioner på Lovéncentret. Via samhällsförening har skolan fått in pengar till det, och det gjorde att skolan kunnat förlägga fem lektioner och en utfärd med forskningsfartyget.

– Det här stämmer väl med hur vi ska jobba enligt läroplanen. Det blir elevaktivt och det är något de kan ha nytta av i många ämnen. Det är väldigt givande, säger Kina Larsson Ström, lärare i årskurs 4-6 på Tjärnö skola.

Hur gick det då i experimentet? Krabborna verkade gilla musslor bäst. Och de bröt mot de förväntade könsstereotyperna.

– Vi trodde att honorna skulle vara svaga, men de var starkare än hanarna, säger Idun Nylund.

ANNONS
ANNONS