Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

flagga

BRF inte förvånade av uppsägningarna

Från fackligt håll tar man helt avstånd från att de skulle ­stötta en eventuell missnöjesaktion som strider mot fredsplikten i kollektivavtalet. Och man är förvånad över att det inte protesteras mer från deltidsbrandmänn­en i regionen.

I lördags skrev Strömstads Tidning att 13 av de totalt 45 deltidsanställda brandmännen inom räddningstjänsten i Tanums kommun hade sagt upp sig. Nu har drygt 20 brandmän sagt upp sig totalt. Halva styrkan. Det rör sig om anställda på stationen i Tanumshede samt stationen i Hamburgsund, berättar räddningschef Gunnar Ohlén för tidningen.

Från fackligt håll kommer inte beskedet som en speciellt stor överraskning.

– Jag är inte förvånad över att det finns ett missnöje. Jag är snarare mer förvånad över att det är så lugnt, att det inte protesteras mer, säger Bengt Sörqvist, distriktsombudsman BRF i Västra Götaland.

Förra tisdagen hölls förhandlingar mellan brandmännen och arbetsgivaren kommunen. Då var Bengt Sörqvist på plats.

– Men där fick vi inte mycket gehör från arbetsgivaren, säger han.

Om det skulle vara så att massuppsägningen är en missnöjesaktion som innebär att fredsplikten brutits, handlar det om en aktion som bryter mot det avtal som båda parter har skrivit under.

– Vi vet inte om det är så, men skulle så vara fallet tar vi från BRF avstånd från en sådan aktion, säger Bengt Sörqvist.

Mikael Anneflod, ordförande i BRF Tanum, har mejlat följande uttalande från den lokala fackklubben till tidningen;

”Missnöjet har växt över tid. Trivsel och löneutvecklingen är två bidragande orsaker som vi fått till oss när vi pratat med de som tyvärr valt att säga upp sig. Enligt medlemmarna har trivseln den senaste tiden försämrats. Känner man inte att man trivs är det svårt att motivera den tid man försakar sin familj.

Utvalda brandmän ur styrkan hade i slutet av 2016 ett möte med arbetsgivaren om att trivseln har minskat. Arbetsgivaren lovade att återkomma med åtgärder för att öka trivseln. Vi väntar fortfarande på detta.

Att arbetsgivaren tror att årets avtalsförhandling är orsaken till detta visar bara hur lite vi tycker dem förstår.”

Vidare vill inte den lokala fackföreningen kommentera uppsägningarna. Gällande om uppsägningarna skulle vara en samordnad massuppsägning för att sätta press på arbetsgivaren svarar han:

– Vi vet inte, men medlemmarna har till oss uppgett olika anledningar till uppsägning.