Framtida bostäder. Canning är en av de platser i Strömstad där det planeras för nya bostäder.
Framtida bostäder. Canning är en av de platser i Strömstad där det planeras för nya bostäder.

Bostadsplaner undersöks

Under 2014 och 2015 visar Tanums kommun en något bättre beredskap för att bygga nya bostäder. Det visar en färsk rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

ANNONS
|

Undersökningen är den första i sitt slag SKL gör. Syftet är att underlätta jämförelser mellan arbetet med detaljplaner i olika kommuner och ge förutsättningar för en faktabaserad debatt, står det i förordet till studien. En slutsats rapporten drar är att detaljplanearbete inte är så segdraget som många tror. Varannan kommun behöver inte mer än ett år på sig för att göra en detaljplan.

Landets kommuner har fått svara på en rad frågor, bland annat hur många detaljplaner som antagits under åren 2014 och 2015, hur många bostäder som skulle kunna byggas enligt alla de detaljplaner som fanns antagna vid 2015 års utgång, hur lång tid det tar att få fram en detaljplan, hur många som överklagas och hur många bostäder som planlagts de aktuella åren, räknat per 1000 invånare.

ANNONS

Svaren redovisas inom olika kommungrupper med likartade förhållanden. Strömstad och Tanum ingår bägge i gruppen landsortskommun med besöksnäring, och den sticker ut genom att ha flest planlagda men inte byggda bostäder i förhållande till befolkningsstorleken. Snittet är 44 bostäder per 1000 invånare, men Tanum sticker i sin tur ut inom gruppen med 80.3. Strömstad har inte kunnat ange någon siffra på den punkten. Det saknas dessutom uppgifter från både Strömstad och Tanum för hur lång tid det brukar ta att få fram en detaljplan.

– Jag tror att man ska jämföra under längre tid för att dra några större slutsatser. I kommuner av Strömstad och Tanums storlek är det inga stora volymer det handlar om och det kan variera ganska mycket från år till år.

– Om vi till exempel får igenom Canningplanen i år så blir det ett rejält tillskott på antalet planerade bostäder i kommunen, kommenterar ordföranden i Strömstads byggnämnd, Bengt Bivrin (MP).

SKL:s förordsreflektion tycks ge honom rätt: "Det kommer att vara intressant att se hur de Öppna jämförelserna inom detaljplaneområdet kan utvecklas över tid" står det i rapporten. Nästa rapport kommer 2018.

ANNONS