Bonde åtalad för kornsmuggling

En man bosatt i Halden har under flera års tid arrenderat mark i Näsinge och skördat korn, som han sedan levererat till norska kvarnar, som om det vore producerat i hans norska verksamhet. Han beräknas ha undkommit cirka 3,7 miljoner norska kronor i tullavgifter.

ANNONS
|

Under en period på nästan fyra år, från januari 2011 till december 2014, ska mannen olovligen ha importerat 2 148 ton korn till ett värde på omkring 4,9 miljoner kronor. De sammanlagda tullavgifterna han kommit undan utgör cirka 3,7 miljoner norska kronor, rapporterar Halden Arbeiderblad.

Under förevändning att kornet som var producerat i Sverige skulle vara för eget bruk i hans norska verksamhet, underrättade han, enligt gränsbestämmelserna, aldrig tullen och anmälde aldrig godset vid införandet i Svinesund.

I åtalshandlingarna står det, enligt Halden Arbeiderblad, att handlingen anses särskilt allvarlig då det pågick under en längre tid, var i så stora mängder och att det lett till stor ekonomisk vinning.

ANNONS

Den 28 september 2016 körde den norska bonden på röd zon vid Svinesund för att förtulla över 16 000 kilo med ärtor. När han blev informerad om att tullsatsen var 9,29 kronor per kilo gjordes en muntlig överenskommelse att returnera ärtorna tillbaka till Sverige. Ändå körde han hela eller delar av frakten till sin gård i Halden och kom undan med över 200 000 i mervärdesskatt.

Knappt ett år senare körde han igen på röd zon, denna gång gällde det en deklaration för två traktorlass med 20 000 kilo torkade ärtor, som foder till grisar. När lasten kontrollvägdes visade det sig att lasten vägde 33 475 kilo. Bonden hade försökt undgå att deklarera 13 475 kilo, vilket innebär 4 209 kronor i tull och mervärdesskatt. Bonden är nu åtalad för att ha undvikit totalt 3 959 057 kronor i tullavgift.

– Utifrån min advokats råd har jag bestämt att inte uttala mig om saken förrän den ska upp i Halden tingsrätt 4 juni, säger den åtalade till Halden Arbeiderblad.

En svensk kornbonde i Strömstads kommun, som önskar vara anonym, berättar för HA att han misstänkt att ordningen misskötts och bekräftar att det är fler bönder i Strömstad som hyr ut mark till norrmän.

ANNONS

– Ekonomin för en norsk bonde är mycket bättre än för oss i Sverige, så kan man hyra ut mark och tjäna mer pengar än om man själv brukar marken, förstår jag mycket väl att man väljer att göra det, säger bonden.

Efter att Bondebladet skrev om problemet för några år sedan har dock problemet minskat.

ANNONS