Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bottna-kyrka.jpg
Bottna kyrka i Tanum är en av de tre kyrkorna i Bohuslän som råkat ut för tjuvar. De övriga är Askums kyrka i Sotenäs och Brastad kyrka i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Kyrkstöldliga nystades upp

Polisen har avslöjat en liga som specialiserade sig på inbrott i kyrkor. Det har tagit sig in i redskapsbodar och vaktmästerier och stulit åkgräsklippare, lövblåsare, svetsar och verktyg.

Nu åtalas sju män, mellan 20 och 30 år gamla, vid Skaraborgs tingsrätt för en serie stölder från kyrkor och kyrkogårdar från hösten 2017 fram till mars 2018.

Bottna kyrka i Tanum är en av de tre kyrkorna i Bohuslän som råkat ut för tjuvar. De övriga är Askums kyrka i Sotenäs och Brastad kyrka i Lysekil.

Kyrkor främst i Västsverige har under hösten och våren plågats av inbrott. Härvan kunde rullas upp sedan polisen i mars stoppade två misstänka bilar.

– Då fanns det två åkgräsklippare på ett släp på en av bilarna, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson.

Det ledde till en husrannsakan i ett garage på en mindre ort i Bohuslän och där hittade mer stöldgods och så kunde ligans aktiviteter nystas upp.

Även om ligan också slagit till mot andra offer har de specialiserat sig på stölder i olika kyrkor. I en av de åtalades mobiler har polisen hittat sökningar på olika kyrkor. Av de sju inblandade erkänner sex av dem deltagande åtminstone i några av stölderna. Den mest aktive, en man i 30-årsåldern, erkänner delaktighet i 19 stölder.

– Bevisläget är väldigt bra. I och med att de har erkänt i så stor omfattning så vet vi vad de har gjort, säger Britt-Marie Johansson.

Sammanlagt innehåller stämningen 21 åtalspunkter, de flesta rör inbrott i kyrkor men också bland annat inbrott i en brukshundsklubb. Ligan har opererat främst i Västsverige men också i Mellansverige med stöld i bland annat Lindesberg.

Några av de åtalade har suttit häktade under längre perioder.

– Jag kommer att yrka fängelsestraff för flera av de inblandade, säger Britt-Marie Johansson.