Bottna kyrka i Tanum är en av de tre kyrkorna i Bohuslän som råkat ut för tjuvar. De övriga är Askums kyrka i Sotenäs och Brastad kyrka i Lysekil.
Bottna kyrka i Tanum är en av de tre kyrkorna i Bohuslän som råkat ut för tjuvar. De övriga är Askums kyrka i Sotenäs och Brastad kyrka i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Kyrkstöldliga nystades upp

Polisen har avslöjat en liga som specialiserade sig på inbrott i kyrkor. Det har tagit sig in i redskapsbodar och vaktmästerier och stulit åkgräsklippare, lövblåsare, svetsar och verktyg.

ANNONS
|

Nu åtalas sju män, mellan 20 och 30 år gamla, vid Skaraborgs tingsrätt för en serie stölder från kyrkor och kyrkogårdar från hösten 2017 fram till mars 2018.

Bottna kyrka i Tanum är en av de tre kyrkorna i Bohuslän som råkat ut för tjuvar. De övriga är Askums kyrka i Sotenäs och Brastad kyrka i Lysekil.

Kyrkor främst i Västsverige har under hösten och våren plågats av inbrott. Härvan kunde rullas upp sedan polisen i mars stoppade två misstänka bilar.

– Då fanns det två åkgräsklippare på ett släp på en av bilarna, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson.

Det ledde till en husrannsakan i ett garage på en mindre ort i Bohuslän och där hittade mer stöldgods och så kunde ligans aktiviteter nystas upp.

ANNONS

Även om ligan också slagit till mot andra offer har de specialiserat sig på stölder i olika kyrkor. I en av de åtalades mobiler har polisen hittat sökningar på olika kyrkor. Av de sju inblandade erkänner sex av dem deltagande åtminstone i några av stölderna. Den mest aktive, en man i 30-årsåldern, erkänner delaktighet i 19 stölder.

– Bevisläget är väldigt bra. I och med att de har erkänt i så stor omfattning så vet vi vad de har gjort, säger Britt-Marie Johansson.

Sammanlagt innehåller stämningen 21 åtalspunkter, de flesta rör inbrott i kyrkor men också bland annat inbrott i en brukshundsklubb. Ligan har opererat främst i Västsverige men också i Mellansverige med stöld i bland annat Lindesberg.

Några av de åtalade har suttit häktade under längre perioder.

– Jag kommer att yrka fängelsestraff för flera av de inblandade, säger Britt-Marie Johansson.

ANNONS