Tony Johansson (MP), först vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Tony Johansson (MP), först vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Bild: Kristina Stulken/TTELA

Kungamakaren MP öppnar dörren åt alla håll

MP har varit kungamakare i regionpolitiken i två mandatperioder. Den här perioden har de styrt tillsammans med Alliansen. Perioden innan styrde de ihop med S och V. Inför årets val öppnar Miljöpartiet på nytt dörrarna åt båda hållen.
– Vi har beröringspunkter med både höger och vänster i lite olika frågor, säger Tony Johansson (MP), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

ANNONS

När valresultatet stod klart 2014 och de politiska mandaten i Västra Götalandsregionen fördelats visade det sig att den rödgröna koalitionen inte hade nått hela vägen fram.

Av de 149 mandaten fick de 72. Tre stolar kort för att få till en majoritet. Miljöpartiet fattade då beslutet att lämna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna för att istället bilda ett grönblått styre.

Tillsammans fick de 76 mandat – alltså majoritet.

– Vi tror att regionen med sina 55 000 anställda mår bra av ett majoritetsstyre. Annars hade Sverigedemokraterna haft utslagsröst i flera nämnder och styrelser, säger Tony Johansson.

Öppnar för rödgrönt och blågrönt styre

Fyra år senare är han nöjd med samarbetet med allianspartierna. Han berättar att han kan tänka sig att fortsätta arbeta i den konstellationen.

ANNONS

– Samtidigt ser vi också Socialdemokraterna som en god samarbetspartner.

Vänsterpartiet då?

– Jodå. Vänsterpartiet har fört en konstruktiv oppositionspolitik under den här perioden, säger han.

Av de partier som i dag sitter i regionfullmäktige stänger Tony Johansson bara dörren för Sverigedemokraterna.

– Men det ser svårt ut att få en rödgrön majoritet efter valet och det är väl mer troligt att det finns möjlighet att få till en majoritet med de partier som nu styr.

En brygga mellan blocken

Tony Johansson berättar också att Miljöpartiet i hälso- och sjukvårdsfrågor har fungerat som en brygga mellan blocken för att skapa breda uppgörelser.

– När vi har suttit i det grönblå styret har vi varit bryggan mot Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Och när vi har suttit i rödgrönt styre har vi varit en brygga mot andra sidan.

Men har ni ingen egen politik?

– Jodå. Vi är en garant för så grön politik som möjligt. Vi kommer att fortsätta att förhandla för våra frågor: semesterkort i kollektivtrafiken, små järnvägsstationer, digitaliseringen av hälso- och sjukvården.

Vad händer om ingen sida får majoritet?

– Då är väl det naturligaste att den gruppering som är störst får vara regeringsbildare.

Och då hoppar ni med de som blir störst?

ANNONS

– Nej, vi kommer att värdera valresultatet. Vi kommer inte att sätta oss per automatik i något block.

ANNONS