Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1baby1
(Arkivbild)

Extremt tufft läge på förlossningen

Under onsdagen var det fullbelagt på alla förlossningsavdelningar i Västsverige. På torsdagen hade trycket lossnat.

Det var Radio Väst som stämt av läget klockan 16 på onsdagen. Då var det fullt på alla sjukhus, utom i Varberg, där det fanns någon enstaka plats ledig.

– I dag finns det många lediga platser på sjukhusen i regionen, men jag har fullt upp och kan inte prata med dig, hinner avdelningschefen på förlossningen på Näl, Emma Svedung, säga innan hon måste lägga på för att fortsätta sitt arbete.

Inom förlossningen kan läget förändras väldigt snabbt. Ibland på bara några timmar.

Bohusläningen har tidigare skrivit om det ansträngda läget på förlossningen på Näl. Svårigheter att bemanna alla pass ledde till att verksamhetschefen stängde två av de tio rummen inför sommaren. Det är en bidragande orsak till läget.

– Det är självklart ingen rolig situation för den personal som fick arbeta det här arbetspasset då de alltid gör sitt yttersta för att alla ska få en fin förlossningsupplevelse, säger Emma Svedung till Radio Väst.

De föderskor som inte får plats på Näl blir hjälpta av personalen med hänvisning till andra sjukhus inom regionen i första hand. Under juni och fram till slutet av juli hade 15 blivande mammor hänvisats till andra sjukhus.

Den som bor i norra Bohuslän har också möjlighet att få hjälp på norskt sjukhus. Dalslänningar som bor nära gränsen till Värmland han anvisas en plats i Karlstad.

När det inte fanns plats på Näl och övriga sjukhus på onsdagen löstes en del av problemet med att det handlade om kvinnor som kunde vänta hemma lite till.

Enligt Emma Svedung är det ingen fara för patientsäkerheten under de timmar som det är fullt i förlossningsrummen.

– Jag vill mena att den kan vi säkerställa, vi gör vårt allra yttersta, säger hon till Radio Väst.

De senaste sju-åtta åren har det skett en förskjutning. Förr var det flest barn som föddes på våren, men nu föds de flesta i juli. Problemen med att rekrytera vikarier, fram för allt till förlossningen, har varit ett problem inom NU-sjukvården i åratal.