Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Badbolaget äskar pengar på nytt

Ekonomiskt tyngda Strömstads Badanstalt AB behöver mer pengar. Det kommunala bolaget begär nu om 500 000 kronor i driftsbidrag för verksamhetsåret 2017.

Driftbidraget ska enligt rapporten från bolaget gå in i badverksamheten. Erland Lundqvist, arbetande ordförande i Strömstads Badanstalt, förklarar varför bidraget på en halv miljon kronor behövs.

– Pengarna behövs till simverksamheten. Det här är ett rekordlitet behov av stöd jämfört med många andra badhus, där man ligger långt över miljonen kronor på närliggande badhus – och det är kanske där man ska ligga i längden för en badhusverksamhet i driftsbidrag, säger Erland Lundqvist.

Under 2016 sköts 1,7 miljoner kronor in av skattemedel till verksamheten. Nu är driftbidraget avsevärt mindre.

– En hel del av de pengarna, säg omkring hälften, lades på avvecklingen av spaanläggningen. Runt om landet är normal driftbudget för en sådan här anläggning på runt 1,1–1,2 miljoner kronor, säger Erland Lundqvist.

Pengarna som nu bolaget äskar ska, enligt Erland Lundqvist inte användas för att bygga upp det nästintill tomma aktiekapitalet, som enligt 2016 års bokslut endast är 241 000 kronor.

– Det pågår en framtida utredning hur Aktivitet Strömstad ska drivas i antingen Badbolaget, Strömstadslokaler eller i ett fristående bolag. I avvaktan på det har vi inte gått in och äskat om förstärkt aktiekapital. Driftbidrag är det rätta sättet att få pengar till att klara verksamheten. Vi ska driva det på så effektivt och serviceinriktat sätt som möjligt. Det är sunt att ha ett driftsbidrag i stället för att lösa det på annat sätt.

Erland Lundqvist har ersatt Koster Marins vd Håkan Ericsson på posten som arbetande ordförande för Badbolaget. En av bolagets största ekonomiska läckor har varit badverksamheten. Bland annat har simhallen varit stängd i två perioder och man har även haft problem med sjunkande medlemsantal.

Det kommunala bolaget har även fått skarp kritik från revisionsbolaget Ernst & Young, som pekade på brister i styrningen, ledningen och den interna kontrollen. Erland Lundqvist är ändå optimistisk inför framtiden och hyllar personalens arbete för att få verksamheten på rätt köl.

– De har grundat väldigt mycket i arbetet och jag är stolt över deras insats. 500 000 kronor är i mina ögon en mycket låg summa, och det är mycket tack vare dem som den inte är högre. Men det kommer naturligtvis bli en större summa när vi får nya hyreskostnader för en nybyggnation eller när renoveringen blir verklighet, säger han.