Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

db20160513
13 brandmän, anställda i Tanums kommun, har sagt upp sig. (Arkivbild.)

13 brandmän säger upp sig

13 av 45 deltidsanställda brandmän fördelade på två brandstationer i Tanum har sagt upp sig – inom loppet av två dagar. – Om jag ska gissa och anta så har det med de nya löneavtalen att göra, säger Olle Tillquist, personalchef på Tanums kommun.

Det var under onsdagen och torsdagen som de 13 deltidsanställda inom räddningstjänsten lämnade in sina avskedsansökningar. När tidningen når räddningschefen Gunnar Ohlén är allt fortfarande väldigt färskt.

– 13 stycken, 10 från stationen i Tanumshede och 3 från stationen i Hamburgsund, har lämnat in begäran om att avsluta sin tjänst. I dagsläget vet jag inte exakt varför, men jag har inte fått några indikationer eller varningstecken på detta, säger Gunnar Ohlén.

Personalchefen hos kommunen, Olle Tillquist, är också medveten om det inträffade.

– Jag vet inte exakt varför var och en har sagt upp sig, men jag antar att det är på grund av missnöje för det nya löneavtalet som börjat gälla, säger Olle Tillquist.

I december skrev tidningen om det nya avtalet som bland annat innebär att OB-tillägg och bilersättning har plockats bort för deltidsbrandmännen. Exakt vad som ligger bakom det stora antalet begäran om uppsägning i Tanums kommun är för tidningen inte känt. Men personalchef Olle Tillquist utvecklar en viss problematik som uppstått efter det nya avtalet.

– Både vi som kommun och BRF (Brandmännens Riksförbund) har undertecknat ett avtal centralt som vi nu utgår ifrån. Vi hade senast i tisdags möte med BRF och de begär en löneutveckling som inte alls går att förena med avtalet. De har orimliga föreställningar om lönebilden, säger han.

Personalchefen menar att det den närmaste tiden ska ses över om det inträffade kan ses som en massuppsägning i form av en missnöjesauktion. Något som kan vara ett avtalsbrott om de anställda hos räddningstjänsten tillhör kollektivavtalet.

– I avtalet ingår det att man ska värna om det som är påskrivet. Bland annat ingår fredsplikten och nu ska vi och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), diskutera om detta är en stridsåtgärd, alltså att de brutit mot fredsplikten.

Den 9 februari lämnade SKL in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

SKL menar att BRF stödjer sina medlemmar till massuppsägningar för att sätta press på sina arbetsgivare.