Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_9358
När börjar bygget av Kosterbaden? Roger Ekstrand, ordförande i Nordkosters fiskehamnsförening, berättar att entreprenören Kenneth Myrvold satt startdatum i september.

Önskade byggprojekt tar fart på Nordkoster

Ny väntkur, renovering av Västra bryggan och byggstart för bostäderna på Kosterbaden. September blir en händelserik månad på Nordkoster.

Roger Ekstrand är ordförande för Nordkosters fiskehamnsförening. Den ekonomiska föreningen, som bildades i mitten av 50-talet med syfte att verka för fiskarnas intressen på ön, har i dag omkring 60 medlemmar.

Föreningen har sedan flera år tillbaka arbetat för en rad olika förbättringsåtgärder. Roger Ekstrand berättar att antalet året runt-boenden i dag är runt 40 personer på Nordkoster, men varje sommar gästas ön av runt 60 000 besökare från olika delar av världen. Till hösten inleds flera planerade projekt. Först ut är en väntkur som väntas kosta omkring 500 000 kronor.

– Nu håller vi på att bygga en ny väntkur nedanför restaurang Galejen på Västra bryggan. Väntkuren är finansierad av hamnföreningen, men vi får också årligt bidrag av Västtrafik och de skjuter till runt 200 000 kronor. Vi har gjort upp hur länge avbetalningen gäller. Tanken är att vi ska börja bygga i september och att det ska stå klart innan vintern, säger han.

Varje år anlägger hundratals båtar vid Västra bryggan. Bryggan, som byggdes av staten och Strömstads kommun på 70-talet, är i behov av upprustning. För drygt tio år sedan gjordes en hamnutredning. Resultaten från testarna som utfördes visade då att pålarna och betongplattan var i behov av reparation.

Roger Ekstrand förklarar att hamnföreningen bekostade nya pålar som kostade omkring 1 miljon kronor. Avtal slöts med Koster Marin och Västtrafik som nu betalar en angöringsavgift. Kvar återstår nu renoveringen av plattan som förväntas kostar 2,5 miljoner kronor.

– Jag var då i kontakt med Trafikverket som kunde ställa upp med de beloppen, men de sa då att en privat förening inte fick söka bidrag. Då lämnade jag över ärendet till Strömstads kommun som fick underlag av mig som sökte till Västtrafik och de i sin tur till Trafikverket.

– 1 miljon kronor fick vi då av Trafikverket och den andra miljonen har vi avtal med Koster Marin och Västtrafik på – resten, 200 000-400 000 kronor, står Nordkosters hamnförening för. Men Strömstads kommun betalar ingenting.

Arbetet med Västra bryggan, som startar 1 september, blir omfattande och ska stå klart 1 februari 2018.

– De kommer att gå under bryggan, bila bort betongen som är dålig och byter armeringen. Sedan sprutar de på torrbetong. Allt är upphandlat och klart. Jag tycker att det känns jätteskönt, men det som är oroligt för oss i styrelsen – och det har jag även sagt till kommunen – vi vet inte om bryggan håller. Den har varit dålig i fyra, fem år och det kommer in betongbilar som väger upp mot 30 ton, säger han.

I februari signalerade miljö- och byggnadsnämnden grönt ljus för bygglovet av Kosterbaden. Hotellanläggningen innefattar totalt 20 hotellägenheter, fördelade på fem byggnader. I en sjätte byggnad ska restaurang och reception husera. Tanken är att lägenheterna ska fungera som bostadsrätter. Enligt Roger Ekstrand ska entreprenören Kenneth Myrvold ha sagt att bygget ska påbörjas i september.

– Så säger de till mig, men vi är luttrade. Det är många gånger de har sagt att de ska starta med bygget, men jag litar inte på att de börjar förrän maskinerna är på plats.

Har Kenneth Myrvold har sagt till dig att de ska börja i september?

– Ja, det har han sagt till mig. Men sedan vet vi inte vad som händer. Om de börjar med bygget inleds då även arbetet med utökningen av 21 fasta båtplatser och vågbrytare. Men det ligger i Kosterbadens intresse. Vi i hamnföreningen kör igång bygget på Västra bryggan och med väntkuren i vilket fall som helst.

Strömstads Tidning har sökt Kenneth Myrvold för en kommentar om Kosterbaden.