Tanumskolan. I Tanum har skolorna generellt tillräckligt med lärare inför skolstarten. Dock är det vissa som inte är behöriga.
Tanumskolan. I Tanum har skolorna generellt tillräckligt med lärare inför skolstarten. Dock är det vissa som inte är behöriga.

Ökat tryck på lärare till skolstarten

Fyra av sju kommuner uppger att det varit svårare att rekrytera lärare till skolstarten än tidigare år. I Strömstad är rekryteringen klar – men vissa lärare saknar behörighet.

ANNONS
|

På måndag ringer skolklockan in för ett nytt läsår. Sommarlovet har förmodligen varit välbehövligt för många elever men för kommunerna har det varit långa rekryteringsprocesser dagarna i ända.

Tidningen har pratat med skolorna i Strömstad, Tanum, Lysekil, Orust, Färgelanda, Sotenäs och Munkedal. Fyra av sju kommuner upplever att det varit svårare att rekrytera behöriga lärare, på grundskolenivå, än tidigare år.

Nicklas Faritzon, barn- och utbildningsförvaltningens chef i Strömstad, konstaterar att det inte finns några luckor i bemanningen inför hösten på Strömstads skolor.

– Vi har rekryteringen klar och har anställt de vi behöver inför höstterminen. Vissa har inte lärarlegitimation, men har erfarenhet av att jobba i skolan.

ANNONS

I stort sett alla skolor som tidningen pratat med i Tanums kommun har tillräckligt med lärare inför skolstarten och de är överlag behöriga. Dock saknas några behöriga i enstaka ämnen.

På Orust märker de ansvariga tydligt av den ökande konkurrensen och bristen på lärare.

– Vi vet att det blir en allt större brist på lärare vilket ökar konkurrensen mellan arbetsgivare. Legitimationskravet, som i sig är bra, har givetvis ökat konkurrensen om de som har den, säger Henrik Lindh, förvaltningsområdeschef Lärande på Orust. Stora pensionsavgångar och färre nyutexaminerade på senare år är enligt honom den största orsaken till bristen på lärare.

Pensionsavgången märks också av i Färgelanda kommun. Där har det varit svårt att få lärare till sina tjänster. Pär Allvin, rektor på Valboskolan F-6, tror det bland annat beror på att lärarna har många arbetsplatser att välja på. Men han ser en fördel med att det i fjol bestämdes för att höja lönegolvet i kommunen till 30 000 kronor.

Tufft har också Munkedals kommun haft. Framför allt saknades det flera lärare och även en rektorstjänst på Hedekas skola. Men detta har man nu löst enligt sektorchefen för barn och utbildning. I Lysekil har rekryteringsprocessen tagit lång tid. Enligt Ihrén Coleman, rektor på särskolan och verksamhetschef Central barn-och elevhälsa i Lysekils kommun, har det varit svårt att hitta rätt behöriga lärare.

ANNONS

– Rektorerna har lagt ner mycket tid på att få ihop det. Vi har haft sökande men det har inte varit något större tryck, säger hon.

I Sotenäs har alla platser blivit tillsatta men alla är inte behöriga meddelar Lars Bennersten, chef för utbildningsförvaltningen.

– Man vågar inte andas ut än, men i år verkar vi ha det bra.

Fakta: Så många behöriga lärare har kommunerna

Strömstad: Det finns tillräckligt med lärare inför skolstarten. Vissa lärare är dock är inte behöriga, dvs saknar lärarlegitimation.

Tanum: I stort sett alla skolor som vi pratat med har tillräckligt med lärare inför skolstarten och de är behöriga. Dock saknas några behöriga i enstaka ämnen.

Lysekil: Överlag har skolorna haft svårt att hitta rätt behöriga lärare.

Orust: Här har alla lärartjänster blivit tillsatta eller är under tillsättning. Ett fåtal saknar behörighet.

Färgelanda: Alla lärare har ännu inte blivit tillsatta på skolorna, på grundskolenivå. Men rektorerna räknar med att få det färdigt till skolstarten. Endast en lärare har inte behörighet.

Sotenäs: Alla är inte behöriga men alla platser är tillsatta.

Munkedal: Har bemanning på alla skolenheter.

ANNONS