Bra vatten. I Gullmar'n pågår ett försök med att sätta ålgräsplantor på botten för att se om de kan föröka sig. Längre söder ut är vattnet för dåligt.
Bra vatten. I Gullmar'n pågår ett försök med att sätta ålgräsplantor på botten för att se om de kan föröka sig. Längre söder ut är vattnet för dåligt.

Ålgräsdöden hotar fisket

I takt med att ålgräset försvinner minskar också produktionen av torsk. Beräkningar visar att torskproduktionen sedan 1990 minskat med 8 000 ton bara i Bohuslän på grund av mindre ålgräs.

ANNONS
|

Havs- och vattenmyndigheten, (HaV), gör jämförelsen med hela det svenska fiskets landning av torsk år 2013, som var ungefär 8 000 ton. Men situationen är allvarligare än så, för ålgräset fungerar som barnkammare också åt till exempel sej, vitling, ål och havsöring som är andra vikiga fiskarter.

– Förlusten av ålgräsängar i Bohusläns sedan 1980-talet omfattar enorma områden, uppskattningsvis 12 500 hektar, vilket är nästan lika stort som Tjörns yta. Det har lett till mindre produktion av torsk, övergödning och sämre vattenkvalitet, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på HaV.

Ålgräset tar hand om näringsämnen och motverkar övergödning, binder partiklar, förbättrar vattenkvaliteten och är en buffert mot koldioxidutsläpp. Därför blir de problem i miljön när ålgräsängarna krymper.

ANNONS

– Ålgräsängar räknas till de mest värdefulla ekosystemen på jorden. Lågt räknat visar beräkningar att förlusten av ålgräs i Bohuslän kostat Sverige minst fyra miljarder kronor i form av förlorade ekosystemtjänster. Det kan röra sig om 20 miljarder kronor, säger professorn i miljörätt vid Göteborgs universitet, Lena Gipperth, som tillsammans med Per Moksnes, forskare vid Göteborgs universitet, gjort beräkningarna.

Värderingen baseras på tre av ålgräsets ekosystemfunktioner: livsmiljö för fiskar, upptag av lav ochlagring av kol och kväve.

Vad är det då som gör att ålgräset försvinner?

Jo, det är främst överfiske och övergödning som orsakat den kraftiga minskningen i främst Bohuslän, men också exploatering som utfyllnader i hamnar, bryggor och muddringar, konstateras i rapporten från HaV, Förlusten av stora rovfiskar kan leda till övergödningslika effekter i kustmiljöer. När de stora försvinner ökar småfisken och åtgången på alger minskar. Ett försök att plantera skott av ålgräs i Gullmarsfjorden anses lyckat. Där har de planterade skotten tiodubblats och täcker i dag 500 kvadratmeter.

För Bohuslän, som är särskilt drabbat, är den här utvecklingen dramatisk, konstaterar utredaren Ingemar Andersson vid HaV.

Men borde inte länsstyrelsen eller HaV ha sett den här utvecklingen för många år sedan, eftersom deras ansvar är att vaka över havet?

ANNONS

– Jo visst är det så. Länsstyrelsen i Västra Götaland startade 2007 arbetet med att få fram ålgräsrestaureringen. Men återställning av skadade miljöer tar tid.

ANNONS