Börje Nilsson, på Kosters Framtid: "Det har kommit fram att det från Kosterbornas sida måste komma fram någon genuin och solid bas för det här det utvecklingsarbetet."
Börje Nilsson, på Kosters Framtid: "Det har kommit fram att det från Kosterbornas sida måste komma fram någon genuin och solid bas för det här det utvecklingsarbetet." Bild: Marita Adamsson

Öråd på Koster om bygdens tillstånd

Förra veckan hölls två öråd på Koster: ett på Nord och ett på Syd. Bland annat informerade man om det lokala utvecklingsbolaget som startat upp.

ANNONS
|

Närmare 50 till 60 personer som dök upp på bäggedera av sommarens öråd förra veckan, varav ett på Nordkoster och ett på Sydkoster. Bofasta såväl som fritidsboende informerades bland annat om det lokala utvecklingsbolaget som har startat upp på Koster och varför.

Det började redan i vintras. Efter att ett lokalt utvecklingsprojekt kallat Kosters Framtid tagit form i kölvattnet av den lokalekonomiska analysen Lea som presenterades i början av året, har flera Kosterbor kommit fram till att det krävts mer för att komma till bukt med situationen på Koster.

– Det har kommit fram att det från Kosterbornas sida måste komma fram någon genuin och solid bas för det här det utvecklingsarbetet. Där kommer det här utvecklingsbolaget in, säger Börje Nilsson, på Kosters Framtid.

ANNONS

I dag är utvecklingsarbetet indelat i fyra delar: Skapa nya permanentboenden på Koster. Locka fler till att bosätta sig året runt på Koster. Att vidmakthålla samhällsservice som skola och äldreomsorg. Arbeta på lång och kort sikt med att samordna resurser och att få olika sorters aktiviteter på öarna under samma hatt.

Kortfattat har det nya aktiebolaget liksom utvecklingsprojektet som mål att vidmakthålla livet på Koster och förhindra att det blir en avfolkningsbygd med endast turism.

Flera personer har varit intresserade. Börje Nilsson tror att bolaget kan komma igång med sitt arbete redan i höst.

– Man fick möjlighet att teckna sig för detta eller om man vill bidra på annat sätt genom sin kompetens eller kontaktnät.

För flera blev informationsmötet en ögonöppnare.

– De fritidsboende reagerar på ett lite annat sätt. När man berättar att Kosters befolkning minskar och att den blir äldre och äldre samtidigt som skolan är hotad, så ser de väldigt frågande ut, säger Nilsson, och förklarar att många fritidsboende bara upplever de intensiva sommarmånaderna på öarna.

– Jag tror att de som är fritidsboende inte är medvetna om den här situationen sedan tidigare. Så de är väldigt villiga att bidra och hjälpa till. Vi hoppas ju att de också vill att Koster ska vara ett levande samhälle i framtiden och inte bara ett besöksmål, säger Börje Nilsson.

ANNONS

I sommar har Kosters Framtid satt upp en informationsstuga utanför Ica på Sydkoster. Där har förbipasserande haft möjligheten att ställa frågor om att leva och bo på Koster året runt.

ANNONS