Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

9e6acbb88760160ffa1050505ba.jpg
Hon uppmärksammar kvinnors villkor på den svenska arbetsmarknaden, journalisten och författaren Rebecka Bohlin (till höger på bilden) är medförfattare till boken Bit inte ihop – sätt gränser på jobbet.

Ny bok om kvinnors villkor på arbetsmarknaden

Stress, sexuella trakasserier och lägre lön än män är problem som drabbar många yrkesverksamma kvinnor. Bit inte ihop – sätt gränser på jobbet, säger författaren Rebecka Bohlin. Nu finns boken med samma namn.

Journalisten och författaren Rebecka Bohlin har ett stort intresse för genusfrågor och arbetsmiljöfrågor.

Ur intresset föddes hennes senaste bok som hon skrivit i samarbete med dramapedagogen Sara Berg.

– Vi tar upp olika sorters problem som kvinnor stöter på i arbetslivet. Det handlar om vitt skilda problem från fysiska trakasserier till att bli utsatt för härskartekniker på arbetsplatsen.

I boken har Rebecka Bohlin tagit upp hela problemskaran som kvinnor kan råka ut för på sina arbetsplatser. Det grövsta är våldtäkt som hon menar är sällsynt, men också små "tjuvnyp" eller ovälkomna smekningar som hon menar är betydligt vanligare.

– Man ska säga ifrån. Säg "jag vill inte att du kramar mig". Om man ändå inte blir respekterad så får man ta det till en högre nivå. Det är viktigt att veta att man inte ska uthärda något man själv känner är fel.

Rebecka Bohlin berättar att många av de kursdeltagare hon mött på de kurser hon håller tillsammans med Sara Berg vittnar om att de utsatts för sexuella trakasserier från medarbetare som de i grunden trodde var väldigt sjysta.

– Ofta kan det handla om situationer utanför arbetstid, som på en after work när det finns alkohol med i bilden, det är då de slipprigaste kommentarerna kommer fram.

Andra förekommande problem för kvinnor är ansvarstyngden för både jobb och familj. I Bit inte ihop kan man läsa att kvinnor utför i snitt 26 timmars obetalt hemarbete medan männen ligger på 21 timmar. Andra olikheter finns bland anställningsvillkoren. Bland männen har 11 procent deltidsanställningar medan motsvarande siffra bland kvinnorna är 32 procent.

Trots att ojämlikheterna finns tydligt presenterade så inger inte boken en känsla av hopplöshet. Författarna lyfter också fram exempel på hur kvinnor har hanterat problematiska situationer. Ett exempel är kvinnan som läser högt ur en jämställdhetsplan när hon ratas för en manlig sökande vid en intern jobbrekrytering.

– Det som också är viktigt att känna till är det som jag lärde mig under arbetet med boken. Nämligen att arbetsgivare har en skyldighet att förebygga allt från hot och sexuella trakasserier till stress. Det är deras skyldighet, säger Rebecka Bohlin.

Boken Bit inte ihop – sätt gränser på jobbet ges ut av Ordfront förlag.

Ålder: 42

Yrke: Journalist och författare

Familj: Sambo och flera barn

Bor: Stockholm.

Intressen:Träning, läsning och trädgårdsodling.

Meriter: Tidigare reporter på Strömstad tidning, före detta chefredaktör på tidningen Arbetaren och redaktör för boken XX Feministiska samtal, idéer och utbrott. Har också gett ut boken De osynliga: Om Europas fattiga arbetarklass.

Kuriosa: Rebecka Bohlin är instruktör i feministiskt självförsvar.