Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Misstänkt opiumsmugglare fast i tullen

Opium hör inte till de vanligaste drogerna i Sverige. Men nu har Tullen i Svinesund gjort ett beslag, och en man har häktats misstänkt för narkotikasmuggling.

Det är en 32-årig man från Göteborg som misstänks för grov narkotikasmuggling. Han greps i Svinesund, strax efter midnatt på natten mot torsdagen.

– Han har stoppats i en bil på väg in i Sverige. Det var en rutinkontroll tror jag, de hade narkotikahund som fattade misstanke och markerade. Han har haft ganska stor mängd narkotika med sig, säger Petter Lundgren på Uddevalla åklagarkammare.

Mannen ska ha haft en mindre mängd narkotika i fickan och resten i bilen han färdades i.

– Det rör sig om ungefär 600 gram opium. Det är ganska ovanligt, jag tror inte att jag känner igen att vi har haft det tidigare.

På grund av mängden narkotika menar Petter Lundgren att det är troligt att den skulle säljas vidare och brottet betraktas som grovt. Under fredagen häktades mannen av Uddevalla tingsrätt. Målet utreds av tullkriminalen i Göteborg.

Enligt Tullverkets beslagsstatistik gjordes 13 opiumbeslag om totalt 11,75 kilo i hela landet. Att jämföra med heroin där det gjordes 60 beslag med totalt 31,3 kilo. Under flera år har det i både Sverige och Europa setts en nedgång i missbruk av heroin och opiater.