Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Misstänks ha utnyttjat invandrare som svart arbetskraft

På torsdagen slog polisen till mot ett livsmedelsföretag i Strömstad. Ägaren av företaget misstänks ha utnyttjat utländsk arbetskraft – svart.

Vid en stor polisinsats under torsdagen kontrollerades ett 30-tal personer av gränspolisen i västra Fyrbodal. Detta efter polisens misstankar om att ett livsmedelsföretag i Strömstad ska ha utnyttjat illegal utländsk arbetskraft. Polisen har omhändertagit nio personer som misstänks befinna sig i Sverige illegalt. Åtta personer riskerar att utvisas.
– Man utreder just nu deras rätt att vara i Sverige. Det är vanligt att man har uppehållstillstånd i andra EU-länder och då kommer man att utvisas dit, säger Mikael Holmgren, gruppchef för gränspolisen.


I anslutning till företaget finns också en personalbostad för ett trettiotal personer. Lokalerna ska enligt gränspolisen ha varit i väldigt dåligt skick. 
– Det här är ett vanligt bostadshus som inretts till förvaring av 30 personer, då kan man kanske förstå levnadsförhållandena, säger Mikael Holmgren och fortsätter:
– Även det sanitära har haft stora brister. Toaletten har till exempel inte varit konstruerade som vi kanske är vana vid, eller rättare sagt, det har inte funnits några toaletter, säger Mikael Holmgren.


Ägaren till företaget är misstänkt för brott mot utlänningslagen, eftersom han har anställt personer som saknar arbetstillstånd.
– Det handlar om en arbetsgivare som vi misstänker har utnyttjat utsatta människor i ett vinningssyfte. Det här företaget har varit aktuellt tidigare, och nu hade vi tillräckliga uppgifter för att kunna agera, säger lokalpolisområdeschef Nina Heyden.


På vilket sätt har företaget varit aktuellt tidigare?
– Det har handlat om underrätelseinformation i samma ärende som vi nu gjort ett ingripande i, säger Nina Heyden.
Anledningen att insatsen gjordes just i torsdags har sin bäring i färsk underrättelseinformation, enligt lokalpolisområdeschefen.
– Informationen är så pass färsk och bra att vi fattade beslutet att agera. Jag kan inte uttrycka hur lång tidsperioden med underrättelseinformation har pågått eller när vi fick den färska informationen, men det är inte något som pågått i flera år, säger Nina Heyden.


Arbetsgivaren riskerar nu att straffas med böter, alternativt fängelse.
– Det vanligaste vid sådana här fall är böter, men visar det sig vara väldigt grovt kan det också leda till fängelse, säger Mikael Holmgren.

Brottet i sig är ett vanligt ärende för gränspolisen att utreda, enligt Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen, Men insatsen i Strömstad är ändå lite unik.
– Det brukar röra sig om 1-2 personer som haft tveksamheter i sina papper att få arbeta i Sverige. I detta ärende handlar det ju om 9 stycken, säger han och fortsätter:
– På alla platser där det rör sig mycket människor och hanteringen av stora mängder varor förekommer i kombination med gränshandel så ökar risken för den här typen av brottslighet, säger Mikael Holmgren.

Polisen kommer att hålla ytterligare förhör med de personer som omhändertagits.

Insatsen genomfördes i samverkan mellan lokalpolisområde Västra Fyrbodal, gränspolisen, Arbetsmiljöverket, Livsmedelsverket, Skattemyndigheten och Räddningstjänsten. 
– Räddningstjänsten har sin del som kontrolleras, som brandsäkerheten. Det finns även misstankar som berör Livsmedelsverket. Det blir större tyngd och kraft ju fler vi är som samarbetar, säger Nina Heyden.