Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Saknar vattenflöde. Vassrika sötvattenssjöar inåt landet är den naturliga miljön för rördromen.

  Mildvinter fryste flytt för rördrom

  Mycket skygg, väl kamouflerad men med ett karaktäristiskt läte. Den beskrivningen gäller rördromen som är mycket ovanlig fågel i Bohuslän. Jenny Karlsson har ändå lyckats fotografera en rördrom vid Långöns vatten.

  – Vi har aldrig sett en sådan förut, säger Agneta Olén som med maken Billy Karlsson och dottern Jenny Karlsson upptäckte den ovanliga gästen i helgen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Rördromen är en hägerart som gömmer sig i vassen och är mycket aktiv på nätterna. Fågeln har ett säreget läte, berättar Agneta Olén.

  Lockar besökare

  Med en så ovanlig observation tror familjen nu att många fågelintresserade kommer att söka sig till vattendraget för att få syn på rördromen.

  Bohusläns museums biolog Jan Uddén bekräftar att rördromen är mycket ovanlig i Bohuslän, men när det handlar om att personligen skåda fågeln hastar han i så fall med förnuft.

  – Rördromen har förmodligen försökt att övervintra, och det har fått besvärliga konsekvenser när vattnet har frusit till, förklarar Jan Uddén som tillägger att fågeln därför kan hamna på ovanliga platser.

  "Mycket skygg"

  Vinterns milda inledning är en förklaring till situationen.

  – Ja, den har lurat kvar den. Rördromen har ungefär samma vanor som hägern men är mycket skygg och aktiv på natten, säger Jan Uddén som tror att fågelns kondition är i ett kritiskt läge på grund av dålig tillgång till fisk och därför inte heller orkat hålla sig gömd.

  Det kan vara så att rördromen hittar föda vid ett sötvattenutsläpp i öppet vatten, men den kyla som är på väg är ett bakslag, menar Jan Uddén.

  LÄS MER: Tur i oturen för amatörfotograf