Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

lisa danasen pa klipporna v.jpg
Nere vid klipporna brukar kursdeltagarna stå och röra sig med Lisa Danåsen Wikström.

"Man vill inte åka härifrån"

Lördagen 13 juli hade Gullnäsgården på Tjärnö öppet hus för första gången på tio år. Kursgården firar 50-årsjubileum och lockar många från Sverige, men få från Strömstad.

– Föreställ er att ni har en pensel på näsan som ni kan måla med genom att röra på huvudet. Små cirklar och figurer i taket. Större rörelser, från taket ut över väggarna. Föreställ er hur kotorna i nacken blir mjukare och hur musklerna släpper sin spänning. Rörelserna blir mindre och mindre. Till mittpunkten. Vila, säger Lisa Danåsen Wikström.

Tolv kvinnor ligger utspridda likt en hästsko med huvudet mot väggarna i det ombyggda stallet på Gullnäsgården. Två flickor sitter på varsin mjuk matta, en sådan som kvinnorna ligger på. Flickorna vrider huvudet, stirrar runt sig med stora ögon. De är knäpptysta, liksom rummet.

Lisa Danåsen Wikström sitter på ena kortsidan med högerknät uppdraget. Hennes pappa köpte Gullnäsgården 1961 och här höll den tyske läraren Werner Ludwig de första kurserna i andning och avspänning 1963.

När Lisa Danåsen Wikström växte upp var ledorden livskraft, rekreation och medvetenhet ständigt närvarande. I dag är hon ansvarig för verksamheten på Gullnäsgården som firar 50-årsjubileum.

– Det känns roligt att se förändring på de som kommer hit. I början av veckan är de spända. Sen i slutet blir de så avslappnade och vackra, säger kursledaren Lisa Danåsen Wikström.

På 70-talet gick Barbro Johansson på yoga hos en äldre dam. Damen berättade om Gullnäsgården och sedan dess har Barbro Johanssons liv präglats av yoga och meditation. Hon återvänder ständigt och har sett Lisa Danåsen Wikström växa upp.

– Det här är mitt andra hem, man vill inte åka härifrån. Det blir ju en livsstil, säger Barbro Johansson.

Rekreationscentret lockar människor från hela Sverige, men få från Strömstad trots att det bara ligger tio minuter bort.

Lisa Danåsen Wikström tycker om uttrycket att andas ut. Varje vecka från juni till augusti börjar en ny kurs på Gullnäsgården, men hon får ändå andas ut, på eftermiddagarna.

Hon kallar det för sin aktiva semester.

Kajakpaddling och utflykter tillhör livet på Gullnäsgården där alla har helpension och fritid på eftermiddagarna. Naturnära och vegetarisk mat är andra centrala inslag.

– Grunden till att må bättre är att bli medveten om att man kan påverka hur man mår, säger Lisa Danåsen Wikström.

avspanning gullnasgarden.jpg

1. Sträck och gäsp!

2. Stanna upp och fråga: hur andas jag?

3. Vila i utandningen och den paus som blir efter.