Ockupation på Sollefteå sjukhus mot nedläggningen av BB-avdelningen. Arkivbild.
Ockupation på Sollefteå sjukhus mot nedläggningen av BB-avdelningen. Arkivbild.

Landstingskartan blir blåare

I Dalarna och Norrbotten ser 80–90 år gamla S-styren ut att brytas. Socialdemokraterna tappar stort i alla landstingsval och Miljöpartiet är utraderat helt på vissa håll. I flera landsting verkar makten glida över till det blå laget, men Sverigedemokraterna blir vågmästare.

ANNONS
|

Samma valvindar som i riksdagsvalet blåste även i landstingsvalen. S, MP och M tappar överlag kraftigt. I flera landsting blir Miljöpartiet av med alla sina mandat.

I Skåne, Östergötlands, Dalarnas, Jönköpings, Kronobergs och Blekinge läns landsting blir de rödgröna förbisprungna av Alliansen.

Carl Johan Sonesson (M) blir sannolikt Skåneregionens nya ordförande. Om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna, säger han till SVT:

- Det är egentligen inget reellt alternativ för oss.

ANNONS

Och i Dalarna ser ett 92-årigt S-styre ut att brytas om Alliansen lyckas samla sig. Centern har den gångna mandatperioden samarbetat med S. Men tillsammans med det lokala Dalarnas Sjukvårdsparti kan Alliansen om den håller ihop bli klart större än de rödgröna.

- Vi ska vara jättenöjda med att nästan få egen majoritet. Vi har stått emot riksraset så vi ska vara väldigt nöjda, säger moderaten Ulf Berg till SVT.

SD vågmästare

Även i Uppsala och Jämtland tappar de rödgröna övertaget och där blir resultatet oavgjort, enligt den preliminära mandatfördelningen. Men hur maktkonstellationerna kommer att se ut runt om i landet är oklart. I nästan alla landsting blir Sverigedemokraterna, som gått fram på bred front, precis som i riksdagsvalet vågmästare.

I Stockholms läns landsting behåller Alliansen sitt försprång före de rödgröna, trots de senaste årens kritik mot skötseln av bygget av Nya Karolinska. Men även här får SD en vågmästarroll.

Det riktiga bottennappet för S blev som väntat Västernorrlands läns landsting, där nedläggningen av förlossningsavdelningen i Sollefteå förra året orsakade stora protester. S går från drygt 47 procent i förra valet, till 35,5 procent i år, men behåller ändå positionen som största block tillsammans med V. Särskilt i Sollefteå gör S ett extra dåligt val och går från 47,8 procent till 13,8 procent. Samtidigt går Sjukvårdspartiet starkt framåt och får 33 procent av landstingsrösterna i Sollefteå. I hela länet får partiet närmare nio procent.

ANNONS

Var tredje röst

Sjukvårdspartiet går oerhört starkt i nordligaste Norrland. I Norrbottens landsting får partiet 35 procent av rösterna, klart före näst största parti, S, med knappt 30 procent. Därmed talar allt för ett historiskt maktskifte.

- Efter 84 år av socialdemokratiskt maktinnehav – tillsammans med andra partier på slutet – tror jag att vi tar makten tillsammans med de partier i Alliansen som kommer in. Just nu ser det ut som att Liberalerna hänger på gärdsgården, men vi får majoritet ändå och utan att bli beroende av Sverigedemokraterna, säger partiets ordförande Kenneth Backgård till TT.

Han ser Sjukvårdspartiets framgång som ett bevis på att norrbottningarna kräver fullgod sjukvård inom rimligt avstånd.

- Länet utgör 25 procent av Sveriges yta och befolkningen accepterar inte att centraliseras till kusten. Det går inte i ett län med avstånd på 65–70 mil. Vård och förlossningsvård bedrivs på vägarna, och detta har folk ledsnat på. Vi tror inte heller att centraliseringen sparar pengar. Resor kostar också samtidigt som patientsäkerheten sätts på spel, säger Kenneth Backgård.

ANNONS

Ett annat sjukvårdsparti som gått starkt är det lokala Vård för pengarna som i Södermanland får 18,6 procent.

TT

Fakta: Landstingsmajoriteter i senaste valen

År Alliansstyre Vänsterstyre Blocköverskridande styre

2006 8 9 3

2010 9 9 2

2014 5 12 3

Källa: SKL

ANNONS