Anders Olsson. Arkivbild.
Anders Olsson. Arkivbild.

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran. "Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde", skriver kungen.

ANNONS
|

Svenska Akademiens höge beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf, bekräftar i ett pressmeddelande att han ändrar stadgarna för utträde ur Svenska Akademien.

”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde", skriver kung Carl XVI Gustaf.

Påverkat Akademien

Enligt stadgarna har det hittills inte varit möjligt för ledamöterna att träda ur Svenska Akademien på egen begäran. Men rådande kris har resulterat i en gravt decimerad akademi – något som enligt kungen allvarligt kan påverka dess arbete att fullgöra sina viktiga uppgifter.

ANNONS

"Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien. Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”

Juridisk rådgivning

Sedan en tid tillbaka har hovet fått både extern och intern juridisk rådgivning i frågan. En av dem är Svea hovrätts president och tillträdande riksmarskalk Fredrik Wersäll.

TT: Du har tidigare sagt att det skulle ta lång tid att ändra stadgarna, nu tog det sex dagar?

- Det som kungen nu gjort är ett förtydligande angående rätten till utträde. Just den frågan är tekniskt sett relativt okomplicerad. I den situation Akademien befunnit sig senaste veckan står det klart att frågan om vilka som tillhör och inte tillhör institutionen måste lösas. Det ligger bakom att den här frågan tagits upp med förtur, säger Fredrik Wersäll till TT.

Bara kungen, inte regeringen, kan ändra stadgarna. Den tolkningen bottnar enligt den blivande riksmarskalken på stadgarnas inrättare kung Gustav III som genom kungligt brev, på evinnerlig tid gav sina efterträdare på kungastolen titeln "Beskyddare av Akademien".

ANNONS

- Såvitt vi kan se gav han inte Akademien själv mandat att ändra sina stadgar. Svenska Akademien är en speciell institution. Det är ingen stiftelse och den är inte författningsreglerad. Hade den varit det hade regeringen kunnat få en roll. Därför gör vi bedömningen att kungen är den enda som kan ändra stadgarna, säger Fredrik Wersäll.

"Klokt beslut"

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger att kungens besked "möjliggör en nödvändig rekonstruktion av Akademien". Hon säger också "den exakta utformningen och tolkningen av detta är någonting som Svenska Akademien ska göra" men kungens besked borde innebära att Klas Östergren, som har lämnat in en formell begäran om utträde, nu får lämna.

Kjell Espmark och Peter Englund, som båda lämnade sina stolar samtidigt som Östergren, har inte sagt något om hur de ser på sin framtid inom Svenska Akademien. Men på sin hemsida välkomnar Peter Englund kungens beslut:

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis. I övrigt har jag för närvarande inga kommentarer", skriver han.

ANNONS

Oklart om Danius

Det är inte heller känt om Sara Danius, som lämnade sin stol och posten som ständig sekreterare i förra veckan, kommer att begära formellt utträde. Den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson har dock sagt att han hoppas att hon ska återvända till sin stol.

Formuleringen om att "den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde" borde också innebära att Kerstin Ekman och Lotta Lotass nu får lämna Akademien på riktigt. Ekman lämnade sin stol 1989 och Lotass har inte medverkat i arbetet sedan 2015.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Den 16 april säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

ANNONS